Can Şehir: Erzincan

Erzincan’a gitmeden önce büyük bir şehir olduğunu düşünüyordum. Gittiğimde ise kendi haline şirin bir şehir olduğunu görünce çok beğendim. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzincan, hem doğal hem de kültürel güzellikleri bir arada barındıran ender yerlerden biri. Tarihi İpek yolu üzerinde bulunan Erzincan, eski yıllardan bu yana ticaret hep canlı olmuş. Erzincan, geçmiş yıllarda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almasından dolayı birçok deprem felaketleri yaşanmıştır.  Bundan dolayı binalar genellikle az katlı ve müstakil. Eminim Sizde Erzincan’ı görünce çok seveceksiniz. Gelin isterseniz Erzincan’ın bu güzelliklerini hep birlikte derleyelim.

Bu yazımda “Erzincan hakkında, Erzincan nerede, Erzincan’a nasıl gidilir, Erzincan’a ne zaman gidilir, Erzincan’da nerede kalınır, Erzincan’da ne yenir içilir” kısaca “Erzincan Gezi Rehberi” başlıklarını ele alacağız.

Erzincan Hakkında

Erzincan Tarihi İpek yolu üzerinde kurulmuş olmasından tarih boyunca önemini koruyan bir merkez olmuştur. Tarih öncesi çağlarda Urartu egemenliği altında olan Erzincan, daha sonraları Hitit, Medler, Persler, Makedonlar ve Romalıların egemenliği altına girmiştir. 7. Yüzyıldan sonra Müslümanların akımına uğramış, Bizans ve Arapların egemenlikleri altına girmiştir. 1071 Malazgirt zaferiyle Türklerin Anadoluya giriş yapması ile birlikte Sultan Alparslan’ın kumandanlarından Emir Mengücek tarafından Kemal ilçesi civarlarında ilk Türk Beyliği kurulmuştur. Daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti himayesinde iken Moğol istilasına uğramış ve devamında İlhanlıların egemenliği altına girmiştir. Sırası ile Celayiriler, Eretna Devleti himayesinde iken 1401 yılında Yıldırım Beyazid tarafından Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Yine Timur istilası altında kalan Erzincan, Karakoyunluların ve Akkoyunluların egemenliği altına girmiş, devamında Otlukbeli savaşı 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kazanılmış olsa da, 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı toprağına katılmıştır.

Kentin adı ilk olarak Eriza veya Aziriz kelimelerinden deldiği düşünülmektedir. Daha sonraları Erziricin daha sonra da günümüzde ifade edildiği gibi Erzincan’a dönüşmüştür.

Gez Gör Bence İnstagram

Tarih boyunca değişik şiddetlerde depremler olmuş, en büyük kayıpları 1939 ve 1992 yıllarında gerçekleşen depremlerde yaşamıştır. Özellikle 1939 depremi ülkemizin yaşamış olduğu en büyük depremi olarak kayıtlara geçmiştir. Büyük can kayıplarının yaşandığı bu felaketlerden Rabbim hepimizi korusun.

Tarih boyunca canlılığını korumuş olan Erzincan, kültürü, yaşamı, doğası ve her türlü güzelliği ile mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Hala Erzincan’a gitmediyseniz, durmayın gezi planınıza mutlaka dahil edin.

Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Erzincan ve çevresindeki gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.

Erzincan Gezilecek Yerler

1- Erzincan Müzesi

Erzincan’a gelip, tarihi hakkında bilgi almadan dönmek olmaz. 1986 yılında açılmış olan Erzincan Müzesi, arkeolojik eserler ve etnografik eserler sergilenmektedir. Yöreye ait pişmiş toprak, madeni eserler, sikkeler, koyun ve koç heykelleri ve mermerler bulunmaktadır. Ayrıca Etnografik eserler olarak da, şehre has yöre halkı tarafından kullanılan giysiler, halı, kilim, ateşli silahlar gibi tarihi eşyalar sergilenmektedir.

Erzincan Müzesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Erzincan Müzesi
Erzincan Müzesi – Erzincan

2- Terzibaba Camii ve Külliyesi

Daha önce gördüğünüz camilerden farklı bir yapısı olan Terzibaba Camii, Erzincan’ın en büyük camisidir. 1991 yılında yapımına başlanan cami, 2001 yılında yani tam 10 yıl sonra inşaatı bitmiştir. 7 bin kişinin ibadet edebildiği cami, 23 metre yerden yüksekliği ve 47 metre kubbe çapı ile görkemli bir camidir. Klasik Osmanlı mimarisi ile birlikte modern mimariyi bir arada sunan Terzibaba Camii, kılıca benzeyen keskin uçlu minareleri bulunuyor. Bu minarelerin kesin uçları kıble yönünü göstermektedir.

Terzibaba Camii ve Külliyesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Terzibaba Camii
Terzibaba Camii – Erzincan

3- Ekşisu Mesire Alanı

Ekşisu, doğal olarak maden suyunun çıktığı geniş bir park içerisinde bulunan Erzincan’ın en gözde mesire alanı. Burada bulunan çeşmenin dört bir yanından akan doğal maden suyu bir çok hastalığa ve rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Erzincan’a 11 Km mesafede bulunan Ekşisu, Erzurum yolu üzerinde bulunuyor. Erzincan’a gelince Ekşisu’ya mutlaka uğrayın.

Ekşisu Mesire Alanı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Ekşisu Mesire Alanı
Ekşisu Mesire Alanı – Erzincan

4- Altıntepe Höyük

Anadolu’nun taşı toprağı tarih kokuyor. Nereye dokunsak bir tarih fışkırıyor. Erzincan’ın güney doğusunda bulunan bu höyük, Urartular zamanından kaldığı bilinmektedir. 1959 yılında yapılan kazılarda ve araştırmalarda Höyükte bulunan eserlerin MÖ. 8. Yüzyıla ait oldukları tespit edilmiştir. Bu kadar önemli bir eserlerin bulunduğu Höyük, Erzincan kent merkezine 15 Km. mesafede bulunmaktadır. Erzurum yolunu takip ettiğiniz vakit yolun hemen solunda kalacaktır.

Altıntepe Höyük konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Altıntepe Höyük
Altıntepe Höyük – Erzincan

5- Ergan Dağı Kayak Merkezi

Daha önce kış ayına girerken hazırlamış olduğum “Türkiye’de en güzel 10 Kayak Merkezi” yazımda ele aldığım Ergan Dağı Kayak Merkezi, kış mevsimlerinde değerlendirebileceğiniz bir tesis. Soğuğu ile meşhur olan Ergan Dağı, yaklaşık 3000 mt. Yüksekliği ile oldukça soğuk ve karlı geçiyor. Karın yağması ile ülkemizde en uzun kaldığı yer Ergan Dağı Kayak Merkezidir. Bundan dolayı birçok kayak sporu ve aktivite burada yapılmaktadır. Konaklama ve Otellerin bulunduğu kayak merkezi, birçok kış sporları ve aktiviteler yapıldığı için cazibe merkezi haline gelmiştir.

Kent merkezine yaklaşık 18 Km. mesafede bulunan kayak merkezi, kolaylıkla ulaşabileceğiniz uzaklıktadır.

Ergan Dağı Kayak Merkezi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Ergan Kayak Merkezi
Ergan Kayak Merkezi – Erzincan – Ali Savaş Bingöloğlu

6- Girlevik Şelalesi

Ülkemiz adeta şelaleler cenneti. Birbirinden güzel şelaleleri daha önce derlemiştim. “Türkiye’de görülmesi gereken 20 şelale” konusunda Girlevik Şelalesini ele almıştım. O zamanlar Girlevik Şelalesini görmemiştim. Erzincan’a gidince uğramadan geçemedim. Gerçekten eşsiz büyüklükte ve birbirinden güzel irili ufaklı birçok şelalenin birleşimiyle oluşan bu şelale, kesinlikle ülkemizin en güzel şelalelerinden. Altında fotoğraf çektirirken su damlacıklarının arasında adeta ıslanıyorsunuz. Yazın buz gibi akan şelale, kışın ise oluşan sarkıtlar ile harika bir görünüme kavuşuyor. Şelale yolunda ve şelale çevresinde birbirinden güzel restoranlarda bulunmaktadır.

Erzincan kent merkezine yaklaşık 35 Km. mesafede bulunan şelale, Erzurum yolu üzerinde giderken Çağlayan Beldesi yoluna sapmanız gerekiyor. Beldenin içerisinden geçtikten sonra Şelaleyi göreceksiniz.

Girlevik Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Girlevik Şelalesi
Girlevik Şelalesi – Erzincan

7- Yedi Göller

Erzincan’ın Çayırlı ilçe sınırları içerisinde bulunan Yedi Göller, Keşiş Dağlarının zirvesinde bulunuyor. Özellikle yaz aylarında serinlik arayanlar ve dağcıların tercih ettikleri yerlerdendir. Erzincan’ın kuzey doğusunda yer alan Yedigöller, Erzincan ile Çayırlı ilçesi arasında kalmaktadır.

Yedi Göller konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Yedi Göller
Yedi Göller – Erzincan

8- Sultan Melik Türbesi

Erzincan’ın Kemal ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sultan Melik Türbesi, 1071 ile 1228 yılları arasında bölgede hakimiyet sürdüren Mengücek Beyliği döneminde yapılmıştır. Kemah ilçesinin kuzey batısında bulunmaktadır. Tuğla duvardan yapılmış olan Türbe, sekiz köşelidir. Yöre halkı tarafından Sultan Melek olarak bilinen Türbe, Mengücek Beyliği Sultanı Melik’in mumyası ve yanında 5 mezar daha bulunmaktadır. Kemal ilçe girişi yolu üzerinde bulunan Türbe, görülmesi gereken yerlerden.

Sultan Melik Türbesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Sultan Melik Türbesi
Sultan Melik Türbesi – Erzincan

9- Kemah Kalesi

Yine Kemah ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kemah Kalesi, kentin hemen yanı başında ve turistik önemli eserlerden biridir. Çok eski bir yerleşim yeri olan Kemah ilçesi, tarihte birçok medeniyet görmüş ve tarih sahnesindeki önemli olaylara tanıklık etmiştir. Aynı zamanda Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında Kemah Kalesi hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır. Kemah kent merkezinin hemen kuzey sırtında bulunan kaleye yürüyerek ulaşmak mümkün. Siz de Erzincan gezinize Kemah Kalesini mutlaka dahil edin.

Kemah Kalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Kemah Kalesi
Kemah Kalesi – Kemah – Erzincan

10- Gülabibey Camii

Erzincan’ın önemli eserlerinden olan Gülabibey Camii, bulunan yazıta göre 1328 yılında gözükmesine rağmen 1450 yılında Emir Gülabi Bey tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. 18. Yüzyılda bir onarım geçirmiştir. Kare bir planda eğimli bir çatısı bulunmaktadır. Küçük olan Kemah’ın kent merkezinde bulunan bu eser, kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir.

Gülabibey Camii konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Gülabibey Camii
Gülabibey Camii – Kemah – Erzincan – www.flickr.com/photos/sinandogan/

11- Kemaliye

Erzincan il merkezine en uzak ilçesi olan Kemaliye, aynı zamanda en güzel ilçelerinden birisi. Fırat nehrinin geçtiği vadide yemyeşil bir alanda kurulmuştur. Eskiden adı Eğin iken Atatürk’ün adından esinlenerek Kemaliye olarak değiştirilmiştir. Kendine özgün Dünya Kültür Mirası listesine alınan Kemaliye evleri ile ünlüdür. Birçok tur şirketleri tarafından turistik geziler düzenlenmektedir. Ayrıca Karanlık Kanyon, taş yolu ve taş tüneller burada bulunuyor. Erzincan’a giderken Kemaliye üzerinden geçtik ve Kemaliye’de vakit geçiremedik. Bu kadar güzel olduğunu bilseydik Kemaliye’yi gezmek isterdik.

Kemaliye, Erzincan kent merkezine yaklaşık 150 Km mesafede bulunuyor. Erzincan’dan Kemah ve İliç ilçesi yollarını takip ettiğinizde Kemaliye’ye ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Erzincan, Malatya ve Elazığ’dan Kemaliye’ye otobüsle de gidebilirsiniz.

Kemaliye konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Kemaliye
Kemaliye – Erzincan

12- Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük kanyonlarından biri. Daha önce ele almış olduğum “Türkiye’de görülmesi gereken 10 Kanyon” konusunda da ele aldığım Karanlık Kanyon, Kemaliye ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Kemaliye’den sarp ve kayalıkların arasından 1,5 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşılabilmektedir. Bu eşsiz manzarayı mutlaka görmeniz gerekiyor diye düşünüyorum. Özellikle doğu ekspresi treni ile yolculuk esnasında karanlık kanyon manzarası eşliğinde yolculuk yapabilirsiniz.

Karanlık Kanyon konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Karanlık Kanyon
Karanlık Kanyon – Kemaliye – Erzincan

13- Abrenk Vank Kilisesi

Abrenk Vank Kilisesi Tercan ilçe sınırları içerisinde kalan, Vank dağının güneydoğusunda yer alan önemli bir eserdir. Kilise ile birlikte bir şapel ve iki tane dikili taş bulunmaktadır. Anadolu’nun en ayakta kalmış Ermeni manastırlarından biridir. Kapısında bulunan kitabeye göre Kilisenin tarihi 1854 yıllarına kadar dayanmaktadır.

Kilise Erzincan kent merkezine yaklaşık 95 Km. uzaklıkta bulunmaktadır. Erzincan’dan Erzurum karayolunu takip ederken, Otlukbeli ve Çayırlı sapağından sağa saparak Edebük Köyünden hemen sonra Kiliseye ulaşabilirsiniz.

Abrenk Vank konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Abrenk Vank Kilisesi
Abrenk Vank Kilisesi – Tercan – Erzincan

14- Mamahatun Kervansarayı ve Türbesi

Erzincan’ın ilçe merkezinde bulunan Mamahatun Kervansarayı ve Türbesi, kervansaray, kümbet, hamam ve camiden oluşmaktadır. Saltuklu Beyliği komutanlarından II. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun tarafından yaptırılan Kervansaray, Erzurum ve Erzincan arasında kalan eski kervan yolu üzerine yaptırmıştır. Kervansarayın herhangi bir kitabesi bulunamamıştır. Selçuklu döneminde 13. Yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği düşünülmektedir. Osmanlı dönemlerinde ise pek çok kez tamir ve tadilat gördüğü, özgün yapısını kaybettiği anlaşılmaktadır.

Mamahatun Kervansarayı Tercan ilçe merkezinde bulunmaktadır. Tercan Erzincan kent merkezine ise 100 Km. mesafede bulunmaktadır. Erzincan’dan Erzurum yolunu takip ettiğiniz vakit Kervansaraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Mamahatun Kervansarayı ve Türbesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Mamahatun Kervansarayı
Mamahatun Kervansarayı – Tercan – Erzincan

15- Otlukbeli Gölü

Otlukbeli adını tarihe Osmanlı devleti ile Akkoyunlu devleti arasında geçmiş olan Otlukbeli savaşı ile yazdırmıştır. Otlukbeli deniz seviyesinden 1885 metre yükseklikte, halk arası tabirle yayla konumundadır. Maden sularının oluşturduğu traverten set gölüdür. Dünyada eşi benzerine zor rastlanan bir doğa harikası olan Otlukbeli gölünü, gezi planınıza mutlaka dahil etmenizi tavsiye ederim.

Erzincan kent merkezinden yaklaşık 150 Km. mesafede bulunan Otlukbeli Gölü, Erzurum yolunu takip ederken, Otlukbeli ve Çayırlı sapağından sola saparak Otlukbeli ilçesine kadar devam ediniz. Göl ilçeyi geçtikten hemen sonra solunuzda kalacaktır.

Otlukbeli Gölü konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Otlukbeli Gölü
Otlukbeli Gölü – Otlukbeli – Erzincan

Erzincan’a nasıl gidilir?

Erzincan tarihi ipek yolu üzerinde bulunmasından dolayı, batı ile doğu arasında ulaşım güzergahında bulunuyor. Sivas üzerinden İç Anadolu bölgelerinden gelenlerle, Batı bölgelerinden gelenlerin takip edeceği Amasya yolu Erzincan üzerinden geçiyor. Erzincan yolunun devamı ise Erzurum ve diğer doğu il merkezlerine doğru uzanıyor. Erzincan Sivas’a yaklaşık 253 Km, Erzurum’a 190 Km, Trabzon’a 250, Ankara’ya 690 Km. ve İstanbul’a 1100 Km. mesafede bulunmaktadır. Birçok il merkezinden otobüs bulabilirsiniz. Erzincan’da görülecek yerleri daha rahat gezebilmek için araç kiralamanızda fayda olacaktır.

Erzincan’a hava yolu ile ulaşmak için Erzincan Havalimanını kullanmanız gerekecek. Kent merkezine 10 dakikalık bir uzaklıkta bulunan havalimanı, Erzincan’a en rahat ulaşımı sağlayacağınız ulaşım yolu diyebiliriz.

Erzincan’a ulaşım yollarından bir diğeri ise demiryolu kullanmak. Harika manzaraları ile sizi adeta mest edecek olan Doğu ekspresi Ankara Kars arası çalışıyor ve Erzincan’dan geçiyor. Doğu ekspresini her gün bulabilirsiniz. (Hareket saatleri için tıklayınız.)

[Erzincan konum bilgisi için lütfen tıklayınız]

Erzincan Ulaşım Haritası

Erzincan’a ne zaman gidilir?

Erzincan’da karasal iklim görülmesinden dolayı kış mevsimleri sert geçmektedir. Bol kar yağışlı ve soğuk bir kış geçiren Erzincan, bu mevsimler gezmek için pek uygun bir zaman olmayacaktır. İlkbahar ile ısınan havalarla birlikte yaz mevsimleri gezilecek en iyi zamanlardır. Eylül’ün ilk haftaları gitmeme rağmen oldukça yakıcı bir güneş ve bir o kadar da serin gölgeli yayla havası bulunuyordu. Planlamanızı yaparken bu zaman aralığında yapmanız faydanıza olacaktır. Ayrıca Vali Recep Yazıcıoğlu Geleneksel Doğa Sporları Festivali (Nisan), Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Şenliği (Mayıs), Gökkuşağı Kültür ve Sanat Etkinlikleri (Mayıs), Kemah Sultan Melik, Kültür ve Spor Şenliği (Haziran), Doğa Kültür ve Tulum Peyniri Festivali (Temmuz), Refahiye Bal Festivali (Ağustos), Hıdır Abdal Sultan Şenliği (Ağustos) şenlikleri yapılmaktadır. Bu şenlikler gitme zamanı hakkında size fikir verecektir.

Erzincan’da nerede kalınır?

Erzincan diğer doğu kent merkezlerine nazaran daha az turistin ziyaret ettiği yerlerden biri. Buna rağmen kent merkezinde her bütçeye uygun otel bulmak mümkün. Büyük Erzincan Oteli, Grand Simay Otel, Grand Alemdar Otel ve Hilton Garden Inn Otel bunlardan bazıları. Bunların yanında polisevi ve öğretmenevi gibi bazı kurum ve kuruluşların misafirhanelerinde de konaklayabilirsiniz. Erzincan gezinizden önce planlama yaparken konaklama için rezervasyonunuzu önceden yaptırmayı unutmayın.

Erzincan’da ne yenir, içilir?

Erzincan’dan Erzuruma doğru giderken yol üzerine başı boş şekilde otlayan hayvanları gördük. Meralarda otlayan hayvanların etleri, Erzincan mutfağına lezzet katıyor. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Erzincan, birbirinden güzel lezzetleri Türk mutfağına sunmaktadır. Erzincan’a gidince yaprak döner, borani, evelik dolması, ekşili köfte, haşıl, babikko, kelecoş, siron, yalancı köfte ve etli üzüm sarması yemeden dönmeyin.

Erzincan hakkında kendi notlarım

Erzincan bende, dışarıdan bakınca hep büyük bir kent merkezi edası uyandırsa da asıl olarak öyle değilmiş. Çok katlı binaların bulunmadığı, şirin ve sıcakkanlı insanlarla harmanlandığı bir yöre burası. Tabi böyle olmasından geçmişte yaşanan depremlerin etkisi çok. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Erzincan, kültürünü hep korumuş. Kısa bir ziyaret ile bitirmiş olduğum Erzincan’a yine dolu dolu gezip görmek üzere yazımı burada tamamlıyorum. Eğer hala Erzincan’a gelmediyseniz, mutlaka planınıza dahil edin. Yoksa çok şey kaçırırsınız 😊

Turan YAMAN
Turan YAMANhttp://www.turanyaman.com/
2005 Köyceğiz Teknik Lise, 2007 Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve 2015 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunuyum. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Teknisyeni olarak görev yapmaktayım.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin!

506BeğenenlerBeğen
1,840TakipçilerTakip Et
188TakipçilerTakip Et

Popüler Yazılar

Bunu Okumalısın!

Muğla’da mutlaka görmeniz gereken 10 Plaj

Baharın son günlerini yaşadığımız şu günlerde önümüz yaz ve tatil planlarını yapmaya başlamışsınızdır diye düşünüyorum. Bu yaz tatilinde tercihinizi Muğla’dan yana kullanacaksanız eğer size...

Son Yazılar