Doğanın ve huzurun en güzel yaşanan yerlerinden olan Dalyan, Ortaca’nın turistik bir mahallesi. Gelenlerin sadece kalmak istemesi ile değil, kesinlikle kaldığı bir yer burası. Yıllarca popülerliğini sürdüren, tarihi dokularıyla, doğanın hiç bozulmadığı, bir o kadar da kendi haline hareketli bir yer Dalyan. Ülkemizin simgelerinden biri olan Kaunos Antik Kral Mezarları kentin hemen üst başında Dalyan’ ı selamlıyor. Dünya’da çok az benzeri olan Dalyan adının geldiği yer olan sazlık ise görülmeye değer. Özellikle havadan muazzam bir göz zevki sunuyor sizlere. Labirent gibi olan sazlıkların içerisinden süzülen teknelerle, Caretta caretta kaplumbağalarının ender olarak yumurta bıraktıkları İztuzu plajına çıkmak ise harika bir his. Dalyan’ı böyle kısaca anlatmak yetmez. Gelin birlikte ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Başlıklara gitmek için
Dalyan Hakkında
Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Ege ile Akdeniz bölgelerini böldüğü söylenir. Çünkü doğal bir kanal yoluyla Akdeniz’i Köyceğiz Gölüne bağlamaktadır. Doğal sazlık kıvrılarak Köyceğiz gölünden İztuzu’ na kadar teknelere yol olmuş.
Kentin hemen sırtında Dalyan’ı selamlayan Kaunos Antik Kral Mezarları bulunuyor. Dalyan’da kanal boyuna gelip de buranın görülmemesi imkansız. Beldenin hemen karşı bölgesinde M.Ö. 4. yy da Kaunos antik kenti kurulmuş. Kaunos antik kenti kanalın diğer tarafında bulunduğundan, kanaldan ya tekneler aracılığı ile ya da araç geçişine yarayan küçük feribot ile sağlayabilirsiniz. Doğal yaşamı etkileyeceği düşünüldüğünden kanal üzerinde herhangi bir köprü yapılmamıştır.
Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Dalyan ve çevresindeki gezilecek, görülebilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Dalyan Gezilecek Yerler
Dalyan kanal yolu ile denize bağlantısı olduğundan bir çok görülecek yerine teknelerle gitmek mümkün. Zaten gezilebilecek noktalar için günlük tekne turları düzenlenmektedir. “Muğla’nın en güzel tekne turu rotaları” konusunda Dalyan’ ı da ele almıştım. Ayrıntılı olarak incelemek için tıklayınız.
1- Dalyan Merkezi:
Dalyan şehir merkezi kendi halinde hareketli bir yer. Küçük ama aradığınız her şeyi bulabileceğiniz tatil beldelerinden biridir. Turizme dayalı bir mahalle olmasından dolayı apart ve oteller çok fazla. Çoğunlukla villa tarzı tatilcilerin evleri bulunuyor. Dalyan merkezinde kanal boyunca en güzel vakit geçirebileceğiniz yerler bulunur. İster sakin çay içebileceğiniz, isterse eğlence mekanları birbirlerine çok uzak değillerdir. Yaz aylarında gündüz sıcak olduğundan, herkes denize akın eder. Akşamları ise bir çok mekan açıktır. Doğal yaşamın içerisinde huzurlu bir tatil düşünüyorsanız, Dalyan tam size göre.
Dalyan Merkezi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
2- Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları (Köyceğiz):
Memleketimiz Köyceğiz sınırları içerisinde kalan Kaunos antik kenti, Dalyan’ ın hemen karşısında olmasından dolayı kolayca ulaşılabilmektedir. Antik kent, dönemin önemli limanları arasında iken zamanla bu önemini yitirmiş ve Dalyan deltasının oluşması ile liman özelliğini kaybetmiştir. Antik kenti, Miletos’un oğlu Kaunos kurmuş. Perslerin Anadolu’ yu tamamen ele geçirmesi ile hakimiyet Perslerin eline geçmiş. İskender’ in Persleri yenmesi ile birlikte Prenses Ada’nın, sonra Antigonos’un, daha sonra Ptolemaios’un yönetimine girmiştir. Daha sonra Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kaldı. Akropol, Tiyatro, Liman, Hamam, Şehir Surları, Kilise, depo, agora çeşme gibi kalıntılar bulunmaktadır. Antik kente Dalyan’dan tekne yolu ile ya da kanalda bulunan küçük feribot sayesinde ulaşabilirsiniz. Antik kent, Dalyan merkezine yaklaşık 4 Km. Uzaklıkta bulunmaktadır.
Kral mezarları ise hemen kanalın karşısında olduğundan tekne ile kanalı geçtikten sonra yürüme mesafesindedir.
Kaunos Antik Kentine Köyceğiz’ den de ulaşım sağlanmaktadır. Daha önce hazırlamış olduğum “Köyceğiz Gezi Rehberi” yazımı okuyabilirsiniz.
Kaunos Antik Kenti konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
3- Çamur Banyosu:
Dalyan’a yakın bir konumda bulunan çamur banyosu Köyceğiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kanalın diğer yanında kalan Çamur banyosu, tekneler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İnsan vücuduna çok yararlı olduğu söylenen kükürtlü çamur, her sene binlerce insan ziyaret etmektedir. Özel bir işletme tarafından işletilen çamur banyosu, küçük bir tekne turu ile uğrayıp, şifalı çamurundan sürebilirsiniz.
Çamur Banyosu konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
4- Dalyan Kanalı (Sazlık):
Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e ulaştıran 10 Km. Uzunluğundaki Dalyan Kanalı, dünyada eşi benzeri olmayan güzelliğe sahiptir. Denize dökülen ile Dalyan arasından kalan 5 Km.lik kısım menderesler şeklinde sazlıklardan oluşmaktadır. Harika bir doğa görünümü sunan delta, bir çok doğal yaşamı da içinde barındırmaktadır. Tekneler ile geçerken çok fark etmeyeceğiniz menderesler havadan bakınca eşsiz bir göz zevki sunar.
5- İztuzu (Tekne ve Kara yolu):
Ünü Türkiye’yi aşmış, Avrupa’ nın en iyi açık alanlarından biri olarak kabul edilen İztuzu Plajı, 5 Km.lik altın sarısı kumu ile adeta sizi mest edecek. Ceretta carettaların doğal üreme merkezlerinden olan İztuzu’nda bir de hayvan hastanesi bulunmakta. Yaklaşık 5,4 Km. Lik uzunluğa sahip olan kumsal, doğu kısmına araçlarınız ile gidilebilmekte iken, batı kısmına sadece tekneler vasıtasıyla gidilebilmekte. Kumsal akşam 20.00 dan sonra kaplumbağaların yumurta bırakmasından dolayı kapalı tutuluyor. Her iki yakada da belediyenin işlettiği yeme içme ve temiz suyun bulunduğu noktalar bulunuyor.
İztuzu Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
6- Delik Ada:
İztuzu Plajının batı yakasında gözle görülür uzaklıkta bulunan Delik Ada, bir çok tekne ve yatların uğrak noktalarından. Ada yapısından dolayı bu ismi almıştır. Kayaç bir yapıda ve orasında delik bulunan adanın, üzerinde bir de fener bulunmaktadır. Dalyan boğazının girişini ve çıkışını kontrol eder yapıdan olan ada, masmavi denizi ile müthiş güzelliktedir.
Delik Ada konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
7- İztuzu (Gökbel) Radar Tepesi:
Güneşin en güzel battığı noktalardan olan bu tepe, manzarası ile de sizi büyüleyecek. İztuzu plajının ve Dalyan deltasının neredeyse hepsine hakim bir yükseklikte bulunan radar tepesi, bir çok manzarayı ayaklarınızın altına seriyor. Sosyal medyada bir çok paylaşımdan sonra manzarası ile popüler olan tepeye, hala çıkmadıysanız kesinlikle çıkmanızı tavsiye ederim. Gökbel Radar Tepesinin stabilize toprak yolu bulunduğundan alçak araç ile kesinlikle çıkmayın. Tepeye karadan İztuzu yolunu takip ederken, İztuzu’ na varmadan sola ayrılan yoldan ve burada biraz ilerledikten sonra yukarıda sağdan toprak yola saptığınızda ulaşabilirsiniz. Yollar şeritsiz ve virajlı olduğundan dikkat etmenizde fayda var.
İztuzu (Gökbel) Radar Tepesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
Dalyan’a nasıl gidilir?
Dalyan, Ortaca’nın belde belediyesi iken Muğla’nın büyük şehir olmasından sonra mahalle statüsü kazandı. Lokasyon olarak uç noktada kurulmuş bir belde olduğundan birkaç yoldan başka ulaşım imkanı yok. Kara yolu ile ancak Ortaca veya Köyceğiz yolu üzerinde bulunan tali yol üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Kanal vasıtası ile denize bağlantısı olmasından dolayı deniz yolunu kullanabilirsiniz. Ayrıca Kanalın diğer yakası olan Köyceğiz tarafından küçük bir feribot sayesinde ya da kanalda çalışan tekneler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kara yolu ile ulaşım sağlamak isterseniz, kendi aracınızla Ortaca kent merkezinden Dalyan istikametinde 12. Km. gitmeniz gerekecek. Ayrıca Köyceğiz istikametinden Ortaca yolunda devam ederken sağa Dalyan levhaları göreceksiniz. Burası eski Dalyan yolu olmakla birlikte, sizi Dalyan’a kısa yoldan ulaştıracaktır. Otobüs ile ulaşım yine Ortaca kent merkezinden kalkan minibüslerle sağlanmakta. Hemen her saat minibüs bulmak mümkün. Dalyan Ortaca ilçe merkezine yaklaşık 12 Km. Köyceğiz ilçe merkezine 30 Km. Ve Muğla il merkezine 83 Km. Mesafede bulunmaktadır. En yakın hava alanı Dalaman’ da bulunuyor. Dalaman hava alanı yaklaşık 28 Km. uzaklıkta bulunuyor.
Dalyan’a ne zaman gidilir?
Dalyan’ da yaz ayları çok sıcak ve boğucu geçer iken, kış ayları oldukça ılıman geçmektedir. Özellikle yazın tatilcilerin uğrak yerlerinden olan Dalyan, bir çok kişinin yazlık evinin bulunduğu bir yerdir. Daha çok kafa dinlemeye gelen kişileri tarafından tercih edilmektedir. Dalyan’ a her mevsim gidilebilir. Kışı, baharı ve yazı ayrı güzelliklerle doludur. Fakat kış mevsiminde turistik organizasyonlar bulunmadığı için bir çok az yer açık olacaktır. Mart, Nisan gibi başlayan sezon Kasım ayına kadar devam etmektedir. Yine bu zaman aralığında gitme tercihi size kalıyor.
Dalyan’da nerede kalınır?
Dalyan turistik bir belde olmasından dolayı bir çok kalınabilecek otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Büyük 5 yıldızlı otellerin bulunmadığı Dalyan’da daha mütevazi ve sakin kalınabilecek yerler mevcut. Kendine has işlemeli taş ve ahşap işçiliğinin güzelleştirdiği evler ve konaklama yerlerini eminim beğeneceksiniz. Burada otel ve pansiyon ismi vermeyeceğim. Bu konuda tercih sizin olacak, fakat erken rezervasyon yaptırarak yer bulma konusunda elinizi çabuk tutmanızda fayda var.
Dalyan’da ne yenir, içilir?
Dalyan öyle zengin mutfağın bulunduğu bir yer değil. Daha mütevazi ve kendine has lezzetlerin bulunduğu, restoranların bulunduğu bir tatil merkezi. Yaz mevsiminde yoğunluğa göre bir çok restoran dolu oluyor. Turistik bir belde olmasından dolayı bir çok yeme ve içme çeşidini bulmakta mümkün. Dalyan deniz memleketi olmasının en büyük artısını lezzetli deniz ürünleri ile gösteriyor.Daha önce mavi yengeç yemediyseniz, burası bir ilk olabilir. Balık ve diğer deniz ürünlerini bulabileceğiniz Dalyan, bir çok zeytinyağlı yemeklerde bulabilirsiniz. Ayrıca Dalyan’da Kefal balığı festivali düzenlenmektedir. Kefal balığının tadına bakmadan dönmeyin. Ege ve Akdeniz’in buluştuğu bu noktada, bir birine harmanlanmış bir çok Akdeniz ve Ege lezzetlerini bulabilirsiniz. Boğaz kenarında güneş batarken yenen yemeklerin keyfini başka bir yerde bulamazsınız.
Dalyan hakkında kendi notlarım
Dalyan doğup büyüdüğüm Köyceğiz’e çok yakın olmasından dolayı sayısız kez gittiğim bir yer. Çocukluğumdan beri en çok hatırladığım şey, Dalyan’ın turistik bir belde olması. Kendine göre yaşamı olan sakin bir belde olmasının yanında, biraz da hareketliliğin olduğu şirin bir belde. Genellikle İztuzu’na giderken beldenin tam içerisinden geçerdik. Yıllar geçmesine rağmen Dalyan hala aynı gibi gelir bana. Ama zamanla büyüyüp genişledi. Yerli halkın dışında bir çok kişinin hatta yabancı vatandaşların da yazlık evleri bulunuyor. Keşke daha kendi haline kalabilseydi. Neyse konuyu fazla dağıtmadan toparlamak gerekirse, Dalyan şehir gürültüsünden, stresinden uzaklaşmak isteyenlerin aradığı bir yer diyebilirim. Huzurlu ve sakin bir tatil yapmak isteyenlerin, güzel bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin aradığı bir yer diyebilirim. Eğer hala Dalyan’a gitmediyseniz, küçük bir Dalyan kaçamağı yapabilirsiniz.
Biz gezdik gördük, Sende gez gör bence..