“Tanrı, sevdiği kullarını ömürlü olsun diye Datça’ya gönderirmiş!” demiş M.Ö. 64 yılında ünlü Yunan filozof Strabon. Datça tarihi işte bu kadar eskilere dayanmakta ve güzelliğini hala kaybetmemiş. Yarımada masmavi ve tertemiz denizleriyle, bozulmamış doğasıyla, belki de dünyanın en yaşanılabilir yerlerinden biridir. Dağlarında bin bir çeşit doğal bitki örtüsüyle ve bahçelerinde yetişen bademleriyle oldukça popülerdir. Dönemlik değil ömür boyu yaşamaktan hiç sıkılmayacağınız Datça’ya hala gitmediyseniz, gitmek için bu konu size neden olabilir.
Bu yazımda “Datça hakkında, Datça nerede, Datça gezilecek yerleri, Datça’ya nasıl gidilir, Datça’ya ne zaman gidilir, Datça’da nerede kalınır, Datça’da ne yenir içilir” kısaca “Datça Gezi Rehberi” başlıklarını ele alacağız.
Başlıklara gitmek için
Datça Hakkında
Datça’nın tarihi çok eski çağlara kadar uzanmaktadır. Bilinen ilk yerli halk Karyalılardır. Bu topraklarda en parlak dönemi Dorlar yaşamışlardır. M.Ö. 1000 yıllarında Trakya üzerinden bu günkü Datça şehir merkezinin hemen 1,5 Km yakınındaki Burgaz mevkiinde Dor uygarlığının merkezi olan Knidos’u kurarlar. M.Ö. 4. Yüzyılda yarımadanın uç kısmında bu günkü kalıntıların bulunduğu yere taşınmıştır. Şehir Afrodit heykeli ile ünlenmiş, Roma ve Binans dönemlerinde tapınaklar ve kiliseler yapılmıştır. Knidos çok önemli ticaret merkezi olduğu kadar, önemli bir kültür ve sanat merkezi olmuştur. Gezegenlerin hep aynı yörüngede hareket eden yuvarlak cisimler olduğunu keşfeden ünlü astronom filozof ve matematikçi Eudoxus, Çıplak Afrodit heykelimi yapan heykeltıraş Praxiteles, Bryaxis, Skopas ve Dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Fenerinin mimarı Sastratos Knidos’ta yaşamışlardır.
Datça yarımadası 13. Yüzyılda Menteşe beyliğine bağlanmış 15. Yüzyılda ise Osmanlı Devletine bağlanmıştır. Bu zamandan sonra adı Datça olmuştur. Son Osmanlı padişahı Sultan Reşat döneminde ise Datça’nın adı Reşadiye olmuş, Cumhuriyet’in ilanından sonra tekrar adı Datça olmuştur.
Datça şu an itibariyle Muğla’nın en uzak ilçesinden biridir. Sakinliği ve kendine has huzurlu yaşantısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Datça ve çevresindeki gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Datça Gezilecek Yerler
1- Eski Datça:
Sarı taştan yapılmış, iki katlı evlerinin arasında Arnavut ve taş sokakları ile sizleri karşılayan eşsiz güzellikteki yerin adı Eski Datça. Deniz kıyısından uzak fakat bir o kadar şirin ve begonvil çiçekleri ile süslenmiş tema sizi kendisine âşık edecek. Sokaklarında bol bol küçük hediyelik eşya dükkânları ve tezgâhlar bulunmaktadır. Eski Datça, Datça şehir merkezine girerken Reşadiye’den hemen sonra sağda kalmaktadır. Datça’ya geldiğinizde mutlaka uğrayıp görmeniz gerektiğini bir yere not olarak alın derim.
Eski Datça konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
2- Kızlan Değirmenleri:
Kızlan yel değirmenleri Datça’nın girişinde hemen sağda kalmakta. Yan yana 6 adet bulunan yel değirmenleri, özel mülkiyet içerisinde bulunmakta. Karşılaşacağınız ilk yel değirmeni Kaymakamlık tarafından restore edilerek özel bir işletmeciye kiraya verilmiş durumda ve restoran olarak kullanılmakta. Diğer yel değirmenleri özel mülkiyet içerisinde bulunduğundan herhangi bir müdahale edilemiyor ve bakımsız durumda. Yel değirmenleri 1900’lü yıllarda yapıldığı sanılmaktadır. Özellikle güneş batımında buraya uğrayarak hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz.
Kızlan Değirmenleri konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
3- Karaincir Plajı:
Tatil yaparken huzur istiyorsanız, adresiniz kesinlikle Karaincir olmalı. Temiz, ılık ve dalga almayan denizi sayesinde keyifle denizine girilebiliyor. Datça’nın Emecik Mahallesi içerisinde kalan Karaincir ’de sağlık ocağı, küçük AVM, kamp alanı, bankamatik ve Pazar yeri bulunmakta. Konaklama ve kalınacak yerler Datça kadar geniş değil. Karaincir, Datça şehir merkezine yaklaşık 17 Km uzaklıkta bulunmakta. Fakat Datça’ya tek kara yolu ulaşımı bulunduğu için Marmaris’ten Datça’ya girmek üzere iken yolun hemen solunda kalan Emecik mahallesinde kalmaktadır.
Karaincir Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
4- Ovabükü Plajı – Mesudiye:
Datça’nın en güzel koylarından biri olan Ovabükü, masmavi denizi ile siz ziyaretçilerini bekliyor. Doğal güzelliğini koruyan nadir yerlerden olan Ovabükü, sosyal medyada oldukça popülerdir. Mesudiye mahallesinde birçok konaklama yeri ve apart otel bulabilirsiniz. Mesudiye Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Ovabükü Plajı, Datça şehir merkezine yaklaşık 20 Km mesafede bulunmaktadır. Datça şehir merkezine girmeden Reşadiye Mahallesinden Knidos yoluna saparak ve Mesudiye levhalarını takip ederek Mesudiye mahallesinden sonra Ovabükü plajına ulaşabilirsiniz.
Ovabükü Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
5- Hayıtbükü Plajı – Mesudiye:
Yukarıda anlattığım Datça’nın en güzel koylarından biri olan Ovabükü kadar aynı güzellikteki Hayıtbükü, özellikle son yıllarda oldukça popüler ve birçok yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmekte. Mesudiye Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Hayıtbükü plajı, Datça şehir merkezine yaklaşık 20 Km mesafede bulunmaktadır. Datça şehir merkezine girmeden Reşadiye Mahallesinden Knidos yoluna saparak ve Mesudiye levhalarını takip ederek Mesudiye mahallesinden sonra sağa saparak Hayıtbükü plajına ulaşabilirsiniz.
Hayıtbükü Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
6- Palamutbükü:
Palamutbükü Datça’nın Ovabükü ve Hayıtbükü ile birlikte en güzel koylarından biridir. Ben Palamutbükü’ ne yıllar önce bir arkadaşım ile gitmiştim. O zaman muhteşem bir denizi vardı. Berrak bir deniz suyu, tertemiz sahili, sakin ve huzurlu bir tatil için kesinlikte tavsiyem Palamutbükü. Köyde, badem ve zeytin yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Zaten Datça dendiği zaman ilk akla badem gelir ve bu arka bahçelerde ülkemizin en güzel bademleri yetişmekte. Sahilde, tekne ve yatların korunabileceği küçük bir liman bulunmaktadır. Palamutbükü Datça şehir merkezine 30 Km. mesafededir. Datça şehir merkezine gelmeden Reşadiye Mahallesinden Knidos yoluna saparak ve Palamutbükü levhalarını takip ederek Palamutbükü’ ne ulaşabilirsiniz.
Palamutbükü konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
7- Knidos Antik Kenti:
Knidos antik kenti, Datça yarımadasının en uç noktasına kurulmuş olan antik kenttir. Eğer tatil seçiminizi Muğla’dan yana kullanırsanız gidip kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. Üç tarafı denizlerle çevrili ve Akdeniz ile Ege denizinin tam kesişme noktası burada bulunmaktadır. M.Ö. önce 2000 yılına kadar uzanan bir geçmişi olan antik kent, konumu itibariyle ve korunaklı limanı ile önemli bir liman kentiymiş. Ticaret ile halkın zengin bir yaşam sürdüğü kalıntılardan anlaşılmaktadır. Antik kentin devamında yürüme mesafesinde deveboynu feneri var. Buradan Ege ve Akdeniz’in panoramik manzarasını fotoğraflayabilirsiniz. Özellikle akşam güneşinin harika manzarasını görmenizi tavsiye ediyorum.
Antik kente giriş ücretli, fakat müze kartınız var ise ücretsiz girebiliyorsunuz.
Marmaris yolundan Datça’ ya girmeden Reşadiye mahallesinden yol ayrımından sağa saparak ve levhaları takip ettiğiniz vakit antik kente ulaşabilirsiniz. Knidos, Datça’dan yaklaşık 36 Km. mesafede bulunmaktadır. Datça’dan yol üzerinde bulunan köylere servis araçları var fakat Knidos’a kadar gidip gitmediği hakkında bir bilgim yok.
Knidos Antik kenti konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
Datça’ya nasıl gidilir?
Datça’ya karayolundan iki şekilde ulaşım mevcuttur. Birincisi, Muğla veya Fethiye istikametinden geliyorsanız Gökova Dörtyol kaşağından Marmaris yolunu takip etmek ve Marmaris’ten Datça istikametine devam etmektir. İkincisi ise, Bodrum’dan araçlı feribot ile Datça’ya ulaşabilirsiniz. Datça Muğla il merkezine yaklaşık 122 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris şehir merkezine ise yaklaşık 70 Km mesafede bulunmaktadır. Datça, en yakın havalimanı olan Bodrum Milas Havaalanına 80 Km ve Dalaman Havaalanına ise 165 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris ve Bodrum’a birçok noktadan otobüs seferleri bulunmaktadır. Marmaris’ten Datça’ya toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz. Bodrum’dan ise feribot seferi düzenlendiği için toplu taşıma araçları bulunmamaktadır.
Datça’ya ne zaman gidilir?
Datça özellikle yaz mevsiminde temiz denizi ve huzurlu tatil noktaları ile siz ziyaretçilerini bekliyor. Tatil planı yaparken Datça’yı kesinlikle bir kenara not olarak alın. Emin olun yaz tatilinizi tercih ettiğiniz gibi huzurlu ve keyifli bir şekilde geçireceksiniz.
Datça ilkbahar mevsiminde ise, doğanın en güzel şeklini sunan harika bir coğrafyadır. Özellikle ülkemizin ilk açan badem çiçekleri buradadır. Bu tarihlerde yapılan Badem çiçeği festivaline mutlaka katılın.
Datça’da nerede kalınır?
Datça’da kalınabilecek birçok yer bulunmaktadır. Yukarıda Datça’nın gezilebilecek güzelliklerini anlattım. Bu noktalarda konaklanabilecek birçok nokta bulunmakta. Datça’nın kendine has temasına ayak uydurmuş olan bu otel ve pansiyonlar sizi oldukça memnun bırakacaktır. Datça’ya gelmeden önce kesinlikle rezervasyonunuzu yaptırmayı unutmayınız.
Datça’da ne yenir, içilir?
Datça’da huzurun dibine vurup, bütün yılın stresi ve yorgunluğunu çıkarabileceğinizin garantisini verebilirim. Tabi bu tatilin bir güzel yanı da yeme ve içme tarafı. Datça deniz şehri olduğu için, her türlü deniz ürünlerini bulabilirsiniz. Şehir merkezinde deniz kenarında dalgaların sesinde unutulmaz akşam yemekleri sizleri bekliyor olacak.
Datça hakkında kendi notlarım
Datça benim çok beğendiğim, her fırsatını bulunca gittiğim bir tatil beldesi. Tatili dinlenmek olarak düşünenlerin ve huzurun dibine vurmak isteyenlerin kesinlikle pişman olmayacağı harika bir yer. Ekonomi olarak da oteller ve mekânların sizi pek üzmeyeceği, insanlarının daha samimi olacağı ender yerlerden biri.
Datça hakkında yazıp, çizilecek o kadar çok şey var ki. En iyisi siz Datça’yı gidip görün ve yaşayın. Çünkü gidince geri dönmek istemeyeceksiniz.
Biz gezdik gördük, Sen de Gez Gör Bence..
[…] tatil denilince (Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça) ile ilk akla gelen yerlerin başında gelmektedir. Yaz mevsiminde denizi ile yemyeşil doğası […]