Ana SayfaTürkiyeEge BölgesiEge’de Bir Rum Köyü: Şirince

Ege’de Bir Rum Köyü: Şirince

Adı gibi şirin ve kendine has güzelliği ile bu kez Şirince’deyiz. Ege’nin yem yeşil doğasının içerisinde, üzüm bağları ve şarapları ile meşhur bir köyden bahsediyorum. Yıllar öncesinde gitme fırsatı bulduğum Şirince’de bir tarih yatmakta. Evlerinden de anlaşılacağı üzere Şirince eskiden bir Rum köyüymüş. Şimdilerde ise yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği bir yer. Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesine yakın bir konumda olması, Şirince’nin cazibesini daha da arttırıyor. Şirince’ye hala gitmemiş olabilirsiniz. İzmir yakınlarından geçiyorsanız rotanıza mutlaka burayı dâhil edin.

Gelin sizin için derlediğim Şirince yazımda “Şirince hakkında, Şirince nerede, Şirince gezilecek yerleri, Şirince’ye nasıl gidilir, Şirince’ye ne zaman gidilir, Şirince’de nerede kalınır, Şirince’de ne yenir içilirgibi sorulara cevap bulalım.

AyrıcaBaharın Bütün Güzelliklerini İçinde Barındıran Şirin Şehirlerimiz” yazımda Şirince’ye değinmiştim. Okumak için lütfen tıklayınız.

Şirince Hakkında

Şirince, çok eski çağlarda M.Ö. 5. yüzyılda kendilerini dağlara vuran kırk kişiye atfen “Kırkınca” adıyla anılmış. Rumlara göre zaman içerisinde “Kirkince, Kirkice ve Çirkince” şeklinde ismi değişmiştir. 1923 yılına kadar Rum Köyü olan Şirince, Yunanistan ile yapılan nüfus mübadelesi sonucunda Rumların köyü terk etmesi ile Kavala’nın Müştiyan ve Somokol köylerinden gelen Türklerle mübadele edilmişler. Köyün adı Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin Valisi “Kazım Dirik’in” talimatıyla “Şirince” olarak değiştirilmiştir. O günden bu yana bu şirin köyün adı Şirince olarak kalmıştır.

Gez Gör Bence İnstagram
Şirince - İzmir
Şirince – İzmir

Ülkemizin en popüler yerlerinden biri olan Şirince, doğasını ve mimarisini hiç kaybetmemiştir. Özellikle 21 Aralık 2012 tarihinde Maya takvimine göre, Fransa’da bulunan Bugarach köyü ile birlikte Şirince dünyanın sonunun geleceği ve dünyada etkilenmeyecek iki köy olarak gündemde oldukça yer aldı. Maya takvimine ve bu tür olaylara inanan birçok insan bu tarihte Şirince’yi ziyaret etti.

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince küçük, adı gibi şirin bir köy olmasına rağmen, köy içerisinde ve çevresinde gezilebilecek yerler de bulunuyor. Yakın civarlarda görülmesi gereken en önemli iki yer, Meryem Ana Kilisesi ve Efes Antik Kenti. Bu iki önemli yeri ayrı ana başlıklar altında yazacağım için buraya dahil etmiyorum.

Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Şirince ve çevresindeki gezilecek, görülebilecek yerleri inceleyebilirsiniz.

1- Şirince:

Şirince köy merkezinde birbirinden güzel küçük dükkân, restoran kafe ve şarap mahzenleri bulunuyor. Taş döşeme yollarında yürüyüp, tarihin dokusuna dokunabilirsiniz. Hele fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, harika manzaralar sizi bekliyor. Hediyelik eşya ve el sanatları ürünleri hemen her yerde. Bunun yanında restoranlarda güzel kahvaltılar mevcut. Tavsiyem günü birlik değil de konaklamalı gitmeniz. Tüm doğasını o zaman hissedebilirsiniz.

2- John Baptist Kilisesi:

Taş döşenmiş köyün sokaklarında dolaşırken karşınıza St. John Baptist Kilisesi çıkacak. Köyün içerisinde ana caddenin hemen yukarısında kalıyor. Yolu kaygan olduğundan dikkatli olmanızda fayda var. Taşlar yıllar içerisinde aşınarak düzleşmiş ve kayganlaşmış. Kilisenin mimarisi ve dekoru harika. Zamanında çok önemli bir yeri olduğu anlaşılıyor. Bahçesinde küçük bir dilek havuzu var. Ziyaretçiler buraya para atıp dilek dilemişler ve gelenek haline gelmiş.

3- Aziz Dimitros Kilisesi:

Köyün giriş tarafının sağında biraz yukarı kısmında kalan Aziz Dimitros Kilisesi, Şirince’de yaşayan Rumlar tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin kitabesi günümüze kadar gelemediğinden tam olarak yapım yılı ve gerçek adı bilinmemektedir. Dikdötgen yapısı vardır. Son yıllarda yapılan yenileme çalışması sonucunda ziyaret edilebilmektedir.

4- Nişanyan Evleri ve Hodri Meydan Kulesi:

Şirince’nin mimarı olarak kabul edilen “Sevan Nişanyan” ve “Müjde Tanbörekçi” tarafından yaptırılmıştır. Şirince’nin doğasını en güzel şekilde hissetmenizi sağlayacak bu yer, aynı zamanda konaklayabileceğiniz ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir hotel. Konaklamak için olmasa bile manzarasını izlemek için bile olsa mutlaka buraya uğramanızı tavsiye ederim.

Nişanyan Evlerinin hemen girişinde “Hodri Meydan Kulesi” bulunuyor. Köyde yapılan yapıları, İl Özel İdaresi Encümeni tarafından yıkım kararı çıkarılmasının ardından karara meydan okumak adına yapılan bir kuledir. 12 mt. Uzunluğunda taş bir yapıdan inşa edilmiştir.

5- Nesin Matematik Köyü:

Şirince’nin hemen yanı başında güzel bir yer göze çarpıyor. Nesin Matematik Köyü, “Aziz Nesin’in” vasiyeti üzerine oğlu “Ali Nesin” ve mimar “Sevan Nişanyan” tarafından yaptırılmış. Matematik köyü’nün amacı, matematikten korkmayan bir nesil yetiştirmek ve matematiği sevdirmek. Şirince’ye gelmişken Nesin Matematik köyüne de uğramadan dönmeyin.

Şirince’ye nasıl gidilir?

Şirince konum olarak ulaşımı çok kolay bir rotada bulunuyor. Selçuk ilçe merkezine yaklaşık 8 km. mesafede bulunan Şirince, İzmir’e yaklaşık 85 km. mesafede bulunmaktadır. Eski Aydın İzmir yolu üzerinde bulunan Şirince, otoban Selçuk gişelerinden çıkarak, Selçuk kent merkezi üzerinden levhaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Şirince’ye ne zaman gidilir?

Şirince genellikle ilkbahar mevsiminde gidilip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Doğanın yemyeşil olduğu ve mis gibi çiçeklerin yerden fışkırdığı bir dönemde daha da şirin oluyor.

Kışın ılık ve yağmurlu yazın ise sıcak ve kurak bir havası mevcuttur. Özellikle benim gibi fotoğraf severseniz, önerim ilkbahar mevsimini tercih etmeniz olacak.

Şirince’de nerede kalınır?

Şirince o kadar şirin ki, kalabileceğiniz konak ve oteller de aynı güzellikte. Şirince’yi günübirlik gezebileceğiniz gibi konaklamalı gezmeyi de tercih edebilirsiniz. Temaya uygun huzuru bulabileceğiniz bu konaklama yerleri aradığınız güzellikte. İlkbahar ve yaz mevsimleri biraz yoğun olduğundan en sakin dönem daha çok kış mevsimleri.

Şirince’de tercih edebileceğiniz başlıca yerler, Zeytinli Konak, Taş Konak, Kırkınca hotel bunlardan bir kaçı. Tavsiyem Şirince’ye gitmeden önce konaklamak istediğiniz otel ya da pansiyona rezervasyonunuzu yaptırmak olsun.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Erol (@erolbest)’in paylaştığı bir gönderi

Şirince’de ne yenir, içilir?

Şirince’nin bozulmamış mimarisi, restoran ve mekânlara yansımış durumda. Genellikle bütün mekânlarda sabah kahvaltısı veriliyor. Otantik ortamı ve manzarasını seçmek size kalmış. Gün içerisinde oturup çay veya kumda kahve içebileceğiniz bir çok mekân var. Yine öğle ve akşam yemeği için birbirinden güzel restoranlar bulunmakta. Bazı restoranlarda Cuma ve Cumartesi günleri canlı müzik oluyormuş. Tercihinizi buna göre yapabilirsiniz.

Şirince hakkında kendi notlarım

Şirince benim çok beğendiğim harika güzellikte, doğası hiç bozulmamış bir yer. Zaten bu kadar güzel olmasında ki en büyük neden, doğasının bozulmamış olması. Küçücük ama bir o kadar da etkili. Günü birlik bir ziyaret ile her yerini gezebiliyorsunuz. Size tavsiyem günübirlik değil de, konaklamalı gezmeniz. Fotoğraf severlerinde Şirince’ye bayıldığını düşünüyorum. Çünkü böylesine otantik güzellikte yerler artık çok yok. Ayrıca şarap seviyorsanız, mahzenlerde yapılan şarapları çok popüler. Bu kadar güzelliğin bir araya toplandığı bir yer hala varken ziyaret etmediyseniz, bence elinizi çabuk tutmalısınız.

Turan YAMAN
Turan YAMANhttp://www.turanyaman.com/
2005 Köyceğiz Teknik Lise, 2007 Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve 2015 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunuyum. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Teknisyeni olarak görev yapmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin!

506BeğenenlerBeğen
1,840TakipçilerTakip Et
188TakipçilerTakip Et

Popüler Yazılar

Bunu Okumalısın!

Köyceğiz

Kendi memleketim diye demiyorum, gelen gelmeyen herkesin büyük beğenisini toplamış yerin adıdır Köyceğiz. Adı gibi küçük ama bir o kadar güzel, tarihi, doğası ve...

Son Yazılar