Son zamanların en popüler yerinden bahsedeceğim sizlere. Akyaka daha otuz yıl öncesine kadar gizli kalmış cennet köşelerinden biriydi. Özellikle sosyal medyanın aktif kullanılmaya başlaması ile birlikte oldukça gözde bir konumda bulunmakta. Gelenin hiç dönmek istemeyeceğiz güzellikte olan Akyaka, yemyeşil doğanın masmavi denizle bütünleştiği bir noktada kurulmuş. Hele ki bir de buz gibi akan azmak deresi var ki, sıcaklardan bunalanlara serinlik katıyor. Akyaka’nın “Çakırhan Mimarisi” olarak bilinen ahşap mimarisi evlerinden uzanan begonvil kokulu sokaklarında dolaşmaya eminim doyamayacaksınız. 1988 yılında Çevre Koruma Bölgesi seçilen Akyaka, 2011 yılında da “Cittaslow” (Sakin Şehir) layık görülmüş, sakin, huzurlu ve kendi haline yaşamayı sevenlerin adresi olmuştur.
Daha önce “Muğla’da mutlaka görmeniz gereken 25 yer” yazımda Akyaka’ya değinmiştim. Çocukluğumdan beri sayısız kere geldiğim Akyaka’yı ne zamandır yazmak istiyordum. Dilerseniz gelin birlikte Akyaka’yı inceleyelim.
Başlıklara gitmek için
Akyaka Hakkında
Akyaka, Muğla ili Ula ilçesi sınırları içerisinde Gökova körfezinde bulunan harika bir cennet köşesidir. Kendine has mimarisi ile gelen herkesin büyük beğenisi toplamış turistik bir merkezdir. Antik çağlardan beridir yerleşim yeri olan Akyaka, son otuz öncesine kadar küçük bir balıkçı kasabasıydı. Daha sonraları Akyaka’nın güzellikleri keşfedilmeye başlayınca turizm hareketlenmeye başladı. Daha öncesinde küçük bir mahalle iken 1992 yılında belediyelik iken, günümüzde büyükşehir yasası ile Ula’nın mahallesi konumundadır.
Akyaka Sakartepe dağının eteğinde denize sıfır konumda bulunuyor. Gökova Körfezince uzanan bir kumsal bulunuyor. Burası aldığı rüzgârlardan dolayı ülkemizin en iyi “kitesurf” sahillerinden biridir. Özellikle yazın Sakartepe’den karayolu ile inerken veya çıkarken rengârenk kitesurf paraşütlerini görebilirsiniz.
Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Akyaka ve çevresindeki gezilecek, görülebilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Akyaka Gezilecek Yerler
1- Akyaka Merkez:
Akyaka gezilecek yerler dediğimiz vakit en görülesi yer olarak merkezi diyebilirim. Ahşap işçiliği ile süslenmiş evlerine yaslanmış begonvil kokulu sokaklarını gezmeye eminim doyamayacaksınız. Sırtını yemyeşil ormanlara dayamış Akyaka, harika doğası ile sizi kendine hayran bırakacak. Sahilinde küçük bir plajı ve diğer tarafta buz gibi akan azmak deresi bulunuyor. Denize girdikten sonra buz gibi suya kendinizi atmanızı tavsiye ederim. Dikkat edin biraz akıntılı oluyor ama kesinlikle sizi kendinize getirecektir. Sakartepe’nin eteklerinden çıkan buz gibi su azmak deresinden Gökova Körfezine akmakta. Burada kurulmuş olan sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar hizmet veren birçok restoran ve mekân bulunuyor. Ayrıca Azmak deresi üzerinde küçük bir tekne turu da yapılıyor. Kesinlikle bu tekne turuna katılmalısınız.
Akyaka’nın batısında Orman Kampı bulunuyor. Burası Muğla’nın en güzel kamp alanlarından birisidir. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız burayı kesinlikle çok seveceksiniz.
Akyaka Merkezi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
2- Çınar Plajı:
Akyaka’dan Akbük’e doğru giderken solunuzda kalan Çınar Plajı, eşsiz güzelliğiyle sizleri bekliyor. Azmak deresi gibi dağın eteklerinden çıkan buz gibi su, denizin sıcak sularıyla karışıyor. Sıcak yaz günlerinde burada denizden çıkmak istemeyeceksiniz. Eski yıllarda burası ücretsiz şekilde kullanılıyorken artık özel bir işletmenin hizmet vermektedir.
Çınar Plajı Akyaka merkezine yaklaşık 4 Km. mesafede bulunuyor. Akyaka’dan giderken ulaşım yolu tek yönlü, virajlı ve ayrı olduğu için yol alırken dikkat etmenizde fayda var.
Çınar Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
3- Akçapınar (Ağaçlı Yol, Tostçu ve Kano):
Akçapınar, Marmaris ve Fethiye yol ayrımından başlayıp Akçapınar’a kadar uzanan dünyada eşi benzeri olmayan ağaçlı yolun bulunduğu yer. Eski Marmaris Muğla yolu buradan geçiyordu. Zamanla yolun ağaçlardan dolayı genişletilememesi ve ağaçların yolu işgal etmesinden dolayı yol hemen yanına kaldırılmıştır. Ağaçlı yolun hikâyesi 1398 yıllarına dayanmaktadır.
“O dönemde bataklık olan bu yerler sivrisineklerin yuvasıymış. Sivrisineklerin çokluğundan sıtma hastalığı köylünün çok canını yakmış. Köy halkından birçok kişi sıtma nedeniyle ölüyorlarmış. Muhtar Mehmet GÖKOVALI’nın 8 kız çocuğundan 4 tanesi bu sıtma nedeniyle ölmüş. Son çocuğu erkek doğmuş ve muhtar erkek çocuğunun şerefine köylüye söz vermiş. Köylü ve muhtar o dönemin çalışkan valisi Mustafa Recai GÜRELİ’ye çıkarlar ve bataklığı ve neden olan hastalığı anlatmışlar. Vali köylülere yardım etmek için bilim insanlarına danışır ve bataklığın kurutulması için suyu çok çeken okaliptüs ağaçlarının dikilmesi olarak görülmüş. Ama Türkiye’de okaliptüs ağacı bulunmuyormuş. O dönemin ünlü yazarı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir KABAAĞAÇLI devreye girerek Avusturalya’dan fidanların getirtilmesi için devreye girmişti. Kadın erkek, köy halkı ve muhtar el ele verip ağaçları 3 Km. boyunca dikmişlerdir. Ağaçlar büyüdükçe bataklık kurumuş ve hastalıklar bitmiştir. Muhtarın son erkek çocuğunun adı da Prof. Dr. Şadan GÖKOVALI’dır.”
O yemyeşil aşk yolunun geçmişi gerçekten böyledir. Çoğumuz belki de bu ağaçların hikâyesini bilmiyordu. Bu eşsiz yolun yanından her gün yüzlerce insan uğrayıp fotoğraf çekiyorlar. Artık fotoğraf çeker ya da çektirirken bu ağaçları dikenlere bir kez daha saygı duyarız.
Ağaçlı yolun sonunda Akçapınar köyünün girişinde Akçapınar Tostçusu bulunuyor. Meşhur olan bu mekâna mutlaka tost yemeye gitmenizi tavsiye ederim. Eminim çok beğeneceksiniz.
Birde Akçapınar girişinde köprünün altından akan derede kano yapabileceğiniz alan ve hizmet veren firma bulunuyor. Buradan da kano ile güzel bir aktiviteye katılabilirsiniz.
Akçapınar konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
4- Sakartepe Seyir Terası:
Sakartepe, Akyaka’yı ve Gökova Körfezini oldukça yüksekten gören harika manzarası bulunan bir yer. 2013 yılında valilik tarafından düzenlenerek hizmete sunulan seyir terası, manzarası ile sizleri adeta büyüleyecek. Bir işletmenin de mevcut olduğu teras, tüm Gökova körfezi, Akyaka ve Gökova’yı ayaklarınızın altına serecek.
Akyaka’dan Muğla istikametinde giderken, Sakartepeyi aştığınız noktadan sola saparak seyir terasına ulaşabilirsiniz. Akyaka’ya yaklaşık 12 Km. uzaklıkta olan teras, kesinlikle gidilip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Sakartepe Seyir Terası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
5- Sedir Adası:
Sedir Adası, Akyaka’dan günlük tekne turu ile gidilebilen altın sarısı kumu ile eşi benzeri olmayan güzellikle bir ada. Efsaneye göre Kleopatra ve Antionius burada yüzmüşler, plajın kumları da Kuzey Afrika’dan özel olarak buraya gemilerle getirilmiş. Ada üzerinde Cedrae antik kentine ait kalıntılar bulunmakta. Özel ve mavi tur teknelerinin uğrak yerlerinden biri olan Sedir Adası, Akyaka’dan günlük tekneler ile gelebilirsiniz. Adaya giriş ücretli fakat müze kartı ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Sedir Adası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
6- Akbük Koyu:
Akbük Koyu, Muğla merkezi ilçesi Menteşe sınırları içerisinde kalan, oldukça popüler bir koy. Hem Akyaka’ya yakınlığı hem de görülemeye değer olmasından bu listede Akbük’e yer verdim. Akyaka’dan Akbük’e doğru giderken 20 Km.lik sahil bandında neredeyse dünyanın en güzel ve bakir koylarını bulmak mümkün. Son yıllarda oldukça popüler durumda olan Akbük, temiz ve sakin tatil arayanların tercihi. Akyaka’ya gelip Akbük’e uğramadan dönülmez diye düşünüyorum.
Akbük, Akyaka’dan 25 Km. mesafede bulunuyor. Yolları biraz dar ve virajlı. Fakat manzarası her şeyden daha güzel. Akbük’e Akyaka’dan günü birlik gelip dönebilirsiniz.
Akbük Koyu konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
Ayrıca daha öncesinde ele aldığım “Muğla’nın en güzel tekne turu rotaları” konusunu da inceleyebilir, Akyaka ve çevre civarlardan yapılan tekne turlarını da inceleyebilirsiniz.
Akyaka’ya Nasıl Gidilir?
Akyaka konum olarak Gökova Körfezinin Kuzey Doğusunda yer alıyor. Akyaka’ya kara yolu ile ulaşım için Muğla’dan Marmaris yönünde giderken Sakar geçidi geçip inerken Akyaka levhasını gördüğünüz yerden sağa saparak ulaşabilirsiniz. Yâda Marmaris, Fethiye istikametinden Muğla istikametine giderken tırmanmaya başladığınızda Akyaka levhasını gördüğünüz yerden sağa saparak ulaşabilirsiniz. Akyaka, Muğla il merkezine 28 Km. Marmaris ilçe merkezine 32 Km. mesafede bulunmaktadır. Menteşe otogarından Akyaka’ya düzenli saatlerde sürekli toplu taşıma aracı bulunmaktadır. Otobüs sefer saatlerine bakmak için tıklayın.
Akyaka’ya Havayolu ile ulaşmak isterseniz de, en yakın Havalimanı Dalaman Havalimanı. Başta büyük şehirlerimizden ve yurt dışı birçok noktadan uçuş bulunabilen Dalaman Havalimanı, Akyaka’ya yaklaşık 70 Km. mesafede bulunuyor. Buradan özel araç kiralayıp ya da Marmaris’e kadar giden Mutaş ve Havaş otobüsleri ile Muğla Marmaris Fethiye yol ayrımına kadar gelip buradan küçük servislerle Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.
Akyaka’ya Ne Zaman Gidilir?
Akyaka yaz kış gidilebilecek güzellikte. Özellikle yazın çok kalabalık olduğunu düşünürsek, bahar mevsimlerinde tercih edilebilir. Haziran ve Eylül ayları arasında en sıcak ve yaz sezonunun geçtiği dönem olarak belirtmemde fayda var. Kışın ise Akyaka ılıman mevsimi ve sessiz sakin olması ile adeta huzura bürünüyor. Sıcak bir şubat ayında kafa dinlemek isterseniz kendinizi kesinlikle Akyaka’ya atabilirsiniz. Fakat birçok mekân ve otel turizm merkezli olduğundan sadece yaz sezonu içerisinde açık kalıyor. Yine de yazı kışı ayrı güzellikte olan Akyaka, her zaman tercih edebileceğiniz huzur dolu harika bir yer.
Akyaka’da Nerede Kalınır?
Akyaka’da kendi mimarisinin dışına çıkmamış birçok küçük apart otel bulunmakta. Öyle diğer turizm merkezleri gibi büyük oteller beklemeyin. Otantik begonvil yaslanmış Çakırhan mimarisi ile süslenmiş evlerden oluşan otellerin bir başka eşi ve benzeri bence bulunmuyor. Yücelen Otel, Ottoman, Elif Hanım Otel ve İskelem Butik Otel bunlardan bir kaçı. Aslında bu otellerle pek bir bağlantım yok ve burada birebir bağlantım olmadan isim vermem. Bütçenize ve zevkinize göre otelinizi seçip erkenden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Çünkü son zamanların en popüler yerlerinde biri olan Akyaka, yazın en güzel zamanlarında yer bulmak gerçekten güç olabilir.
Akyaka’da Ne Yenir, İçilir?
Akyaka’nın en güzel yemek üzerine hizmet veren mekânları Azmak Çayı üzerinde bulunan bir birinden güzel restoranlardır. Burada çoğunlukla deniz mahsulleri başta olmak üzere birçok etli yemek ve yeşil salata çeşitleri bulmak mümkün. Mercan, kalkan, sinarit, izmarit, barbun ve kefal gibi deniz balıkları gerçekten çok lezzetli. Bunların yanında sübye güveç, karides, mavi yengeç, kalamar dolması gibi harika deniz ürünleri yelpazesi bulunuyor.
Yine de Akdeniz ve Ege’nin birleştiği bu noktada Zeytinyağlı yemeklerde bulmak mümkün. Zeytinyağlı yaprak sarması, deniz börülcesi (geren), enginar dolması bunlardan bazıları.
Ege mutfağının olmazsa olmazlarından salata çeşitlerine gelirsek, başta çoban salatası, közlenmiş patlıcan biber salatası en önemlilerinden.
Birde tostu var ki, yukarıda bahsettiğim ağaçlı yolun sonunda Akçapınar’da bulunuyor. Akyaka’ya gelip de bir tost ve ayran yemeden dönmeyin.
Azmak çayı kenarında bahsettiğim mekânlar deniz ürünlerinin yanında sabahları buz gibi azmak çayı serinliğinde kahvaltı veriyor. Güzel bir serpme kahvaltı yapmak isterseniz tercihiniz buradan yana olabilir.
Son olarak Akyaka merkezinde birkaç küçük harika ev yemekleri yapan mekânlar bulunuyor. Burada güzel kızartma, yoğurtlama, tavuk ve et yemekleri, pide gibi yöresel yemekleri de bulmak mümkün.
Akyaka Hakkında Kendi Notlarım
Akyaka, eşimin hayran olduğu ve hep yaşamak istediği bir yer. Havası, toprağı, kendine has evleriyle bambaşka bir yer. Muğla Menteşe’de yaşarken her fırsatta kaçtığımız yer burası. Son zamanlarda sosyal medyada oldukça popüler olmasından dolayı, yaz ayları çok kalabalık geçmekte. Bunu uzun yıllar buralarda yaşayan biri olarak görebiliyorum. Yine de sakinliği, huzur dolu yaşamı için her şeye değer. Denizinin güzelliği azmak çayının bu gibi suyuyla karışınca daha da bir güzelleşiyor. Bu kadar doğal güzelliği bir arada barındıran başka bir Akyaka’mız yok. Gün geçtikçe bu güzellikleri kaybetmeme dileğiyle.
Biz gezdik gördük, Sen de gez gör bence..