Ana SayfaSeyahat İpuçlarıBilinmesi GerekenlerHususi Damgalı Pasaport (Yeşil)

Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil)

Dünyadaki vatandaşların diğer ülkelere seyahat ederek o ülkeye giriş, orada bulunma ve çıkışlarında kullandıkları yetkili kuruluşça verilmiş olan kimlik belgesine pasaport diyoruz. Bizim ülkemizde de birden fazla pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, devlet adına çalışan devlet memurlarından veya belirli şartları taşıyan memur ailelerine verilen “Hususi Damgalı Pasaport” yani bildiğimiz dilde söylemek gerekirse “Yeşil Pasaport” diyebiliriz. Kamuda çalışan memurların dışında ihracatçılar ve avukatlarda şartları taşıdıkları takdirde yeşil pasaporta başvurabilirler.

Biz aile olarak yeşil pasaport sahibiyiz. Bununla ilgili taşınması gereken şartları ve yapılması gerekenleri ayrıntılı olarak yazacağım.

Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport Nasıl Alınır?

Ben kamu kurumunda çalışan memur olarak kadro derecemin 3. Dereceye düşmesi neticesinde yeşil pasaport almaya hak kazandım. Kamu kurumunda çalışan memur vatandaşların kadro dereceleri 3 ve altında ise yeşil pasaport alabiliyorlar.

Gerekli şartları taşıyorsanız nüfus müdürlüklerinden mutlaka Online randevu ile sıra alarak yeşil pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz. Yeşil pasaporta başvuru işlemleri yaş gözetmeksizin bireysel yapılması gerekiyor.

Gez Gör Bence İnstagram

Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport İçin Gerekli Belgeler

1- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,

2- Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, (Mümkünse yeni çektirin reddedilebiliyor)

3- Çalışan kamu görevlileri, ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu, Bu talep formunu buradan bulabilirsiniz. Bu formu bağlı bulunduğunuz kurumun en üst amirinin imzalaması gerekiyor. (Bunu bulunduğunuz kuruma göre değişiklik göstereceğinden ayrıntılı araştırın derim.)

4- “Emeklilik veya çekilme nedenleri ile görevinden ayrılanlar için bir defaya mahsus kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı (Bu belgeyi kişiler son görev yaptıkları kurumlarından almaları gerekmektedir.)”

5- Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları için; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınan durumlarını gösterir resmi yazı,

6- Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,

7- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için; “Öğrenci Belgesi” (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.) Biz oğlumuzun sistemde öğrenci olarak gözükmesinden belge götürmedik.

8- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu

9- Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

10- Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hususi damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)

Yukarıda sayılan gerekli belgeleri randevu gününe kadar tamamlamanız gerekmekte.

Pasaport Bedeli Ne Kadar Yatıyor?

Yeşil pasaport alacaklar sadece defter bedeli yatırıyorlar. Randevu gününe kadar bu bedelin her bir birey başvurusu için ayrı ayrı yatırılmış olması gerekiyor. 2022 yılı itibari ile 225,00 TL defter bedeli yatırıyordunuz. Bu ücretler 2023 yılı itibari ile güncellenecek. Güncel Başvuru ücretlerini görmek için buraya gidebilirsiniz.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport nasıl alınır?

Turan YAMAN
Turan YAMANhttp://www.turanyaman.com/
2005 Köyceğiz Teknik Lise, 2007 Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve 2015 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunuyum. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Teknisyeni olarak görev yapmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin!

506BeğenenlerBeğen
1,840TakipçilerTakip Et
188TakipçilerTakip Et

Popüler Yazılar

Bunu Okumalısın!

Ekincik

Mavi tura çıkmışsanız ve Egenin en güzel koylarında geziyorken uğradığınız koylardan birinin adıdır Ekincik. Sessiz sakin mavi ile yeşilin birleştiği yerde olan Ekincik kampçıların...

Son Yazılar