Kız Kalesi, Mersin ili Erdemli ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Diğer adı “deniz kalesi” olarak bilinen kale, küçük bir ada üzerine kurulmuştur. Adını verdiği mahalle ile yakın ve birbirine bakan bir konumda bulunuyor. 2007 yılında gitme fırsatı bulduğum Kız Kalesi, hala aynı ihtişamı ile durmakta. O dönemlerde arkadaşlarımla küçük bir tatil gezisi yaptım Kız Kalesi, turistik bir yerleşim yeri. Bölgenin gözde turistik noktalarından biri ve bir çok otel ve pansiyon bulunabiliyor. Kısa bir hafta sonu geçirdiğim ve beğendiğim Kız Kale’sini gelin birlikte inceleyelim.
Bu yazımda “Kız Kalesi hakkında, Kız Kalesi nerede, Kız Kalesi’ne nasıl gidilir, Kız Kalesi’ne ne zaman gidilir, Kız Kalesi’nde nerede kalınır, Kız Kalesi’nde ne yenir içilir” kısaca “Kız Kalesi Gezi Rehberi” başlıklarını ele alacağız.
Başlıklara gitmek için
Kız Kalesi Hakkında
Kız Kalesi adını da adlığı Kız Kalesi mahallesinin tam karşısında, sahilinden 600 mt. açıkta buluyor. Kale tarih içerisinde Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı Devletinin himayesinde bulunmuştur. Tarihte bilinen adı Korykos’dur. Ünlü tarihçi Heredot’a göre buradaki ilk yerleşim MÖ. 4 yy. dayandığı ve burayı Kıbrıslı Prens Georges’in kurduğu yazmaktadır. Kız Kalesi, içerisinde kazıda bulunan bir yazıta göre 1191 yılında I.Leon tarafından yaptırılmıştır. Tarih içerisinde bir çok devlet ve imparatorluğun himayesi altında kalan Kale, önemli bir ticaret merkezi olarak kullanılmıştır.
Kale 192 mt. Suru ve 8 tane burç üzerine inşa edilmiştir. Kale içerisinde yapılan kazılarda şapel ve bir kaç yapı bulunmuştur. Zeminde mozaik bulunmaktadır. Kale de bir çok noktada yazıtlar bulunmuştur.
Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Kız Kalesi ve çevresindeki gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Ayrıca halk arasında bir efsane dilden dile anlatılmaktadır. Efsaneye göre; “Korykos’ta yaşayan krallardan biri, bir kız çocuğunun olması için, gece gündüz dua edermiş. Sonunda dileği yerine gelmiş ve çok güzel bir kızı olmuş. Kralın kızı büyüdükçe daha da güzelleşiyormuş. Güzel olduğu kadar yardımseverliğiyle de herkesin olduğu kadar tanrılarında hayranlığını ve sevgisini kazanmış.
Bir gün Korykos kentine bir falcı gelir. Kral da onu saraya davet eder. Kral kızının geleceğini öğrenmek ister. Falcı kıza bakınca irkilir, korkar, fakat krala bir şey söylemez. Kral falcıyı zorlayınca, “Kralım, güzel kızınızı bir yılan sokacak ve kızınız ölecek. Bu yazgıyı kimse bozamayacak. Acıyı yaşayacaksınız. Siz de engel olamayacaksınız” der.
Kral kızına bundan söz etmez, fakat üzüntüyle derin düşüncelere dalar. Sonunda Korykos Kalesi karşısında kıyıya yakın küçük bir adacık üzerine bir kale yaptırır.
Hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye kapatır. Olan bitenden haberi olmayan kız, çok üzülmekte, günden güne eriyip gitmekte, olan bitene bir anlam verememektedir. Kızın canı bir gün altın sarısı “Tarsus Beyazı” üzümü ister. Saraydan gönderilen üzüm sepeti içinden çıkan bir yılan onu sokar ve kralın kızı ölür.”
Kız Kalesi’ne nasıl gidilir?
Kız Kalesi, Mersin Antalya yolu D-400 karayolu üzerinde bulunuyor. Mersin il merkezine 60 km. ve Erdemli ilçe merkezine 23 Km. mesafede bulunmaktadır. Bir çok kent merkezinden Mersin’e kadar otoyol bulunmaktadır. Kız Kalesi Mersin’in batısında kaldığından 50 Km. kadar şehirler arası yola devam ettiğinizde kolaylıkla ulaşabileceksiniz. Ayrıca sahil bandı yani D-400 yolu üzerinde çalışan bütün otobüs ve servislerin yolu üzerinde bulunuyor.
Sadece Kalesi ile değil yerleşim yeri olarak da Mersin’in en önemli Turizm merkezlerinden olan Kız Kalesi, binlerce ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Kız Kalesine çıkabilmek için bölgede bulunan tekneleri kullanabilirsiniz.
Karayolu dışında en yakın havayolu ulaşımı Adana Havalimanıdır. Adana’dan Mersin’e geçerek buradan da Kız Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.
Mersin gezi programınız ayarlarken yol üzerinde bulunan Kız Kalesine gün içerisinde uğrayabileceğiniz gibi, küçük bir tatil yaparak da zamanınızı değerlendirebilirsiniz.
[Kız Kalesi konum bilgisi için lütfen tıklayın]
Kız Kalesi’ne ne zaman gidilir?
Kız Kalesi, genellikle yaz mevsimlerinde yoğun olmaktadır. Çünkü Mersin’in en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve aynı adı taşıyan mahalle merkezi yoğun şekilde ilgi görmektedir. Yoğun dönemlerde ve turistik bir gezi amaçla gitmiyorsanız, ilk ve son bahar mevsimleri sizin için daha uygun olacaktır. Yaz kış ziyarete açık olan Kale, yazın 09:00-19:00, kışın 08:30-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücretinin 10 TL olup, müze kartı olanlara ücretsizdir.
Kız Kalesi’nde nerede kalınır?
Sadece Kız Kalesi mahallesi merkezinde değil çevre civarların çoğunda her bütçeye uygun otel ve pansiyon bulmak mümkün. Sadece konaklayacağınız tarih aralığına göre önceden rezervasyonunuzu yaptırmayı unutmayın.
Kız Kalesi hakkında kendi notlarım
2007 yılında küçük bir gezi amaçlı gittiğim ve 2 3 gün kadar kaldığım Kız Kalesi’ yine gitmek isteğim yerlerden. Çünkü o zamanlarda çok hareketli değil ve küçük bir tatil beldesiydi. Son olarak 2017 yılında geçerken uğradığımda, kendine göre oldukça hareketlenmiş bir yer olmuş. Sapsarı kumsalına oturduğunuzda karşıda kız kalesi sizi selamlıyor. Denizi biraz dalgalı olsa da, Kız Kalesi manzarası eşsiz güzellikte. Özellikle sahilde Akdeniz akşamları, Kız kalesi manzarası eşliğinde bir başka oluyor.
Biz gezdik gördük, Sende Gez Gör Bence..