Kendi memleketim diye demiyorum, gelen gelmeyen herkesin büyük beğenisini toplamış yerin adıdır Köyceğiz. Adı gibi küçük ama bir o kadar güzel, tarihi, doğası ve sıcakkanlı insanıyla cennet gibi bir yerdir. Dört mevsimi bir günün içinde yaşayabildiğimiz Köyceğiz, yazın güneşinde kavrulurken, bir anda yağmur altında kalarak ıslanabilirsiniz. Rize’den sonra en çok yağmur alan bölge olarak bilinir. Bu yıl yani 2019 yılında “cittaslow” (Sakin Şehir) şehri seçilen Köyceğiz, sessiz, sakin, kendi halinde yaşamayı sevenlerin ve huzur arayanların yeni adresi olmuştur. Daha önceden kendi sitemde “Köyceğiz hakkında, Köyceğiz nerede, Köyceğiz gezilecek yerleri, Köyceğiz’e nasıl gidilir, Köyceğiz’e ne zaman gidilir, Köyceğiz’de nerede kalınır, Köyceğiz’de ne yenir içilir” hakkında kısaca “Köyceğiz Gezi Rehberi” adı altında bir yazım olmuştu. Deneme olarak hazırlamış olduğum yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Bu eşsiz güzellikteki memleketim Köyceğiz’i gelin birlikte inceleyelim.
Başlıklara gitmek için
Köyceğiz Hakkında
Köyceğiz’in tarihi M.Ö. 3400 yıllarında buralarda yaşamış Karyalı’lara kadar uzanmaktadır. Daha sonraları sırasıyla İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akarlar,Persler, Hellenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar yaşamışlardır.
İlk yerleşimler M.Ö. 2000 yıllarında Yunanlılar ve Akarlılar’ın deniz yolu ile Ege kıyılarına gelerek karaya çıkmaları ile sahil bandında yeni yerleşim yerleri kurulmuş, sahile uzak iç bölgelerde ise Karyalıların yerleşimleri ile gelişim sağlanmıştır. Böylece ilçe merkezimiz M.Ö. 1000 yıllarında oldukça iyi bir konuma gelmiştir. Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan kanal üzerine kurulmuş olan Kaunos şehri, Karyalıların önemli liman ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Akropol (Eski Yunan kent devletlerinde, genellikle bir tepe üzerinde bulunan, çevresi surla çevrili, içinde sarayın, önemli yapıların ve tapınakların yer aldığı iç kale), ünlü mabetler ile Harab ve Susan kaleleri olmak üzere önemli tarihi eserler bırakmışlardır.
Köyceğiz, Osmanlı Devleti dönemlerinde Muğla Mutasarrıflığına (Sancak Yöneticisi) Hurşit Paşa tayin edilince günümüzde kurulu olan kent merkezine taşınmıştır. İstiklal Savaşı dönemlerinde düşman saldırısı altında kalan Köyceğiz, Tahir Ağa, Mehmet Zeki Osman Ağa ve Tevfik Bey’in öncülüğünde Kuva-i Milliye teşkilatı kurularak yurt savunmasında önemli mücadeleler verilmiştir.
Köyceğiz adının nereden geldiğine gelince: Efsanelere göre Köyceğiz, gölün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş. Bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış. Felaketin sonunda gölün yanında kalan birkaç ev ve insan kalmış. Bunu görenler ne olmuş bu köye, bütün köy batmış. Zavallı Köyceğiz kalmış demişler. Bugün hâlâ gölün altında bir batık şehir olduğuna inanılır.
Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Köyceğiz ve çevresindeki gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Köyceğiz Gezilecek Yerler
1- Köyceğiz Kordon:
Köyceğiz Gölü’nün hemen yanında uzunca bir kordon bulunuyor. Özellikle yaz akşamlarında herkes burada ya yürüyüş yapıyordur, ya da güzel mekânlarda oturuyordur. Köyceğiz’in bazı yaz akşamları çok bunaltıcı oluyor. Böyle akşamlarda biraz serin olan kordonda gezinmek insanı rahatlatıyor. Birçok mekân, otel ve pansiyon kordonda bulunmaktadır. Eğer böyle bir yerde konaklarsanız, Köyceğiz’in sakin ve huzur dolu kordonunda harika bir zaman geçirebilirsiniz.
Kordon şehrin göle olan kıyısında bulunmakta olup, karayolundan şehir merkezine girdiğiniz vakit ulaşabilirsiniz.
[Köyceğiz Kordonu konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
2- Sultaniye Kaplıcaları:
Köyceğiz’ de binlerce yıllık geçmişe sahip bir diğer yerin adı Sultaniye Kaplıcaları. Konaklayabileceğiniz sosyal alan kapalı alanlar ve açık havuzlar burada bulunmakta. Şifalı su kaynağı mineral değeri yüksek, ideal sıcaklığa sahip olmasıyla yıl boyunca on binlerce yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Kapalı ve açık havuzlarında bulunan şifalı suların yanı sıra çamur banyosuyla da ilgi gören Sultaniye Kaplıcaları, ülkemizin en yüksek radyoaktivitesine sahip olan kaplıcasıdır. 39 Cº sıcaklığa sahip olmasının yanında Kalsiyum klorür, Kalsiyum Sülfat ve Radon yanından oldukça zengindir.
Sultaniye Kaplıcaları Köyceğiz merkezine yaklaşık 26 Km mesafede bulunuyor. Köyceğiz şehir merkezinden Ekincik istikametine doğru giderken, Sultaniye Kaplıcası levhalarını gördüğünüz sapaktan saparak ve yolu takip ederek ulaşabilirsiniz.
[Sultaniye Kaplıcaları konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
3- Kaunos Antik Kenti:
Köyceğiz’den Akdeniz’e Dalyan kanalı üzerinden giderken sağ tarafta yamaçta kurulmuş olan Kaunos antik kentini göreceksiniz. İlkokulda okurken okul gezilerinde bol bol buraya geziler düzenlenirdi. Açıkçası Kaunos antik kentine gitmeyeli uzun zaman oldu. Şu an Çandır Mahallesi sınırları içerisinde bulunan antik kent, dönemin önemli liman kentlerinden biriydi. Zamanla Dalyan deltasının oluşması ile liman özelliğini kaybetmiştir. Antik kenti, Miletos’un oğlu Kaunos kurmuş. Perslerin Anadolu’yu tamamen ele geçirmesi ile hâkimiyet Perslerin eline geçmiş. İskender’in Persleri yenmesi ile birlikte Prenses Ada’nın, sonra Antigonos’un, daha sonra Ptolemaios’un yönetimine girmiştir. Daha sonra Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğunun hâkimiyeti altında kaldı. Akropol, Tiyatro, Liman, Hamam, Şehir Surları, Kilise, depo, agora çeşme gibi kalıntılar bulunmaktadır. Kaunos Köyceğiz şehir merkezine yaklaşık 40 Km mesafede bulunmaktadır. Şehir merkezinden Ekincik ve Çandır yolunu takip ederek, ileride Çandır sapağından saparak antik kente ulaşabilirsiniz. Ayrıca Dalyan’dan kanalı kullanmak kaydı ile antik kente ulaşabilirsiniz.
[Kaunos Antik Kenti konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
4- Ekincik Koyu:
Mavi tura çıkmışsanız ve Egenin en güzel koylarında geziyorken uğradığınız koylardan birinin adıdır Ekincik. Sessiz sakin mavi ile yeşilin birleştiği yerde olan Ekincik kampçıların da vazgeçilmezi bir koydur. Biraz kumlu biraz taşlı olan plajı temiz ve dalgasız plajları sevenler için idealdir. Koyun adı, bağlı bulunduğu hemen yanında bulunan Ekincik Köyünden almaktadır. Koyda Köyceğiz Belediyesine bağlı bir kamp alanı ve tesis bulunmaktadır. Bunların yanında köyde ve plajda küçük otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Ekincik, özellikle son zamanlara sosyal medya ve internette oldukça popülerdir.
Ekincik’e iki yoldan ulaşım mümkündür. Kara yolu ile ulaşmak isteyenler için Köyceğiz istikametinden veya Döğüşbelen Mahallesi istikametinden gitmeniz gerekmektedir. Köyceğiz şehir merkezinden Hamitköy Mahallesi yolu üzerinden levhaları takip ettiğiniz takdirde Ekincik’e ulaşabilirsiniz. Muğla istikametinden giderken Köyceğiz’e varmadan, Döğüşbelen mahallesinden saparak ve levhaları takip ederseniz Ekincik’e ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım yolu da, deniz yolu ile Dalyan veya tur düzenleyen tekneler ile Ekincik’e ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşmak isterseniz, en yakın Dalaman Havaalanına 70 Km mesafede bulunmaktadır.
Ayrıntılı Ekincik gezi rehberi yazımı okumak için tıklayın..
[Ekincik Koyu konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
5- Yuvarlakçay:
Köyceğiz’in sıcağından bunalanlar için en güzel serinleme yeri Yuvarlakçay diyebiliriz. Buz gibi akan suyu ile serinlemek isteyenlerin ilk tercihi olan Yuvarlakçay, gidince hiç dönmek istemeyeceğiniz güzellikte bir yer. Özellikle son zamanlarda sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla oldukça popülerdir. Bende İnstagram ’da @gezgorbence ve @instagmugla hesaplarında bol bol Yuvarlakçay fotoğrafları paylaşıyorum. Muğla’ya tatile gelenlerin mutlaka uğrama noktalarından birisi haline gelmiştir. Soğuk kaynak akarsuyunun üzerine kurulmuş restoran ve mekânlar sayesinde yazın sıcağından kendinizi buralara atarak dinlenebilirsiniz. Buz gibi akan suyun üzerinde bulunan salıncaklara binerek, suyun soğukluğunu hissedebilir ve bu anlarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz. Yuvarlakçay üzerinde bulunan bir birinden farklı ama aynı temaya sahip birçok mekân, restoran bulunmakta. Hepsi çay üzerine kurulmuş olduğundan tercih size kalıyor.
Yuvarlakçay, Köyceğiz’den Ortaca-Fethiye istikametinde giderken Zeytinalanı Mah. (köyüm) girişinde bulunan sapaktan sola dönerek burandan da yaklaşık 14 Km. devam ettiğiniz vakit ulaşabilirsiniz. Eğer Fethiye-Ortaca istikametinden geliyorsanız, Beyobası Mah. ışıklarından sağa döndükten sonra 6 Km. devam ettiğiniz vakit Yuvarlak Çay’a ulaşabilirsiniz.
Ayrıca “Türkiye’de manzarasıyla ünlü 6 salıncak” ve “Yuvarlakçay” konusunda da bahsettiğim gibi, her işletmede salıncak bulunmakta. Buz gibi suyun üzerinde salıncakla sallanırken, güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz.
Ayrıntılı Yuvarlakçay gezi rehberi yazımı okumak için tıklayın..
[Yuvarlakçay konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
6- Ağla Yaylası:
Köyceğiz’in yaz sıcaklarından kurtulmanın bir diğer yolu ise Ağla Yaylasına çıkmak olacaktır. Çam ağaçları arasında doğa ile iç içe olan yayla, özellikle yerli halkın yazlık evleri bulanmaktadır. Buz gibi suların aktığı yayla, günü birlikte olsa gidip görülmesi gereken yerlerden biridir. Ağla mahallesinin hemen üzerinde daha yüksek kesimlerde Gökçeova gölü bulunmaktadır. Yazın kampçıların akın ettiği bu göl, sakinlik ve huzur arayanların tercih ettiği noktalardan biridir.
Köyceğiz’den yaklaşık 14 Km. mesafede bulunan Ağla, Köyceğiz merkezinden tek yol bulunmaktadır. Hemen üzerinde bulunan Gökçeova Gölü ise Ağla ’ya 12 Km. mesafede bulunmaktadır. Yolları sarp ve virajlı olduğu için giderken mutlaka dikkat edin.
[Ağla Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
7- Toparlar Şelalesi:
Köyceğiz’in Toparlar Mahallesi sınırları içerisinde kalan Toparlar Şelalesi, geçerken mutlaka uğrayacağınız yerlerin başında geliyor. Çok soğuk olmasa da serin akan suyuna girip doğa ve çam ağaçlarının arasında güzel vakit geçirebilirsiniz. Şelale’ye anayol kenarına aracınızı park ettikten sonra 400 500 mt. kadar yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Toparlar Şelalesi Köyceğiz’den Muğla-Marmaris istikametine giderken, Toparlar mahallesini geçtikten sonra sağda kalmaktadır.
Ayrıntılı Toparlar Şelalesi gezi rehberi yazımı okumak için tıklayın..
[Toparlar Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
8- Sığla (Günlük) Ağaçları:
Sığla ağaçları aslında gezilecek bir yer değil. Ama Köyceğiz’e geldiğinizde kesinlikle durup görmenizi tavsiye ederim. Çünkü ülkemizde sadece Köyceğiz, Marmaris ve Fethiye bölgesinde görülen endemik bir bitki türüdür. Alçak ve deniz seviyesine yakın sulak olan bölgelerde görülmektedir. Kendine has özel ve insanı rahatlatan bir kokusu olan Sığla ağacı, gövdesinde oluşan yaralanmalardan elde edilen mukusumsu sıvı ile “sığla yağı” elde edilir. Sığla Yağı birçok kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Çok eski dönemlerde Fenikeliler tarafından yapılan Sığla yağı, Mısırda mumyaların hazırlanmasında kullanılmışlardır. Ayrıca Kraliçe Kleopatra’nın güzellik iksiri olarak kullandığı bilinmektedir.
Halk arasında açık yaraların iyileştirilmesinde ve bunun gibi birçok rahatsızlıkta kullanılmaktadır. Mide yarası (ülser) içinde iyi geldiği söylenmektedir.
Köyceğiz Muğla yolu üzerinde bulunan Toparlar Kazancı piknik alanı ve Köyceğiz Kordon’nun hemen yanında bulunan Kulak Mesire alanında Sığla ağaçları oldukça fazladır. Buralara giderek ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
[Sığla(Günlük) ağaçları konum bilgisi için lütfen tıklayınız]
Köyceğiz’e nasıl gidilir?
Köyceğiz Muğla-Marmaris ile Ortaca-Fethiye karayolu üzerinde bulunmaktadır. Kendi aracınızla Muğla veya Marmaris istikametinden giderken, Gökova Dörtyol kavşağını geçtikten yaklaşık 30 Km. sonra sağınızda belirecektir. Ortaca veya Fethiye istikametinden gelirken de Ortaca’yı geçtikten 15 Km. sonra solunuzda kalacaktır. Köyceğiz Muğla’ya yaklaşık 60 Km., İzmir’e yaklaşık 270 Km., Ankara’ya yaklaşık 610 Km., Antalya’ya yaklaşık 250 Km.ve İstanbul’a yaklaşık 750 Km. mesafede bulunmaktadır.
En yakın hava yolu ile ulaşım ise Dalaman Havalimanıdır. Türkiye’nin hemen her yanından direk veya aktarmalı olarak uçak bulabilirsiniz. Dalaman Havalimanı ise yaklaşık 34 Km. mesafede yer almaktadır.
Deniz yolu ile Köyceğiz Gölü’nün kanal ile Akdeniz’e bağlantısı sayesinde küçük tekneler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Büyük gemi veya motor yatların Dalyan kanalından geçişleri imkânsızdır.
Köyceğiz’e ne zaman gidilir?
Köyceğiz yazıyla, kışıyla ve bahar mevsimleriyle hep güzeldir. Kış mevsimlerinde çok nadir soğuk olur. İlkbaharda çok güzel ve yemyeşil olur. Yazın oldukça hareketli ve her denize sıfır memleket gibi sıcak ve bunaltıcı olmaktadır. Sonbahar mevsiminde ise oldukça kendi haline ve tam bir sonbahar memleketi olur. Köyceğiz’e turistik olarak yazın gelmenizi öneririm. Yine de kışın ortasında bile bazen güzel ve güneşli bir havada kordonda çok rahat oturulabilir. Yani Köyceğiz dört mevsimde güzeldir.
Köyceğiz’de nerede kalınır?
Köyceğiz’de küçük otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Göle yakın konumda birçok konaklama noktası bulabilirsiniz. Ayrıca Ekincik Koyunda kalınacak birçok turistik tesis bulunuyor. Birçok plaj ve ilçeye yakınlığı ile merkezi konumda bulunan Köyceğiz’de, oteller ve pansiyonlar oldukça ekonomiktir. Köyceğiz, Yazın her ihtimale karşı turizm açısından kalabalık olabileceğinden, rezervasyonunuzu gelmeden önce mutlaka oluşturunuz.
Köyceğiz’de ne yenir, içilir?
Köyceğiz yemekleri Muğla bölgesine has şekilde yapılır. Köyceğiz’de birçok restoran ve mekân bulabilirsiniz. Yuvarlakçay ve Köyceğiz kordonda bulunan mekânlarda her türlü yemeği bulabilirsiniz. Ama Köyceğiz’e gelmişken tarhana çorbasını, döş dolmasını, ekşili balığını, keşkeğini, kabak çiçeği dolmasını, lokmasını ve yazın meşhur kar şerbetini yemeden dönmeyin.
Köyceğiz hakkında kendi notlarım
Kısacası Köyceğiz tarihi, doğası, konumu, iklimi, insanıyla bir bütün olarak cennet içinde bir cennettir. Narenciye bahçeleriyle, Zeytin tarlalarıyla, Günlük (Sığla) ormanlarıyla, doğası bozulmamış Köyceğiz Gölü’ yle, 2 Km yeşil bantlı kordonuyla, harika bir tatil ve dinlenme merkezidir. Çevresinde ise Marmaris ve Fethiye’ de bulunan birçok yeryüzü cennetine ulaşım imkânıyla da bambaşka bir yerdir Köyceğiz. Böyle bir yerde doğmak büyümek büyük bir şans benim için. Fakat iş hayatı nedeniyle yaşayamamak ayrı bir üzücü neden. Bu kadar anlatımdan sonra Köyceğiz’e uğramamak sizin için büyük kayıp olacaktır. (Gülümseme) Durmayın kesinlikle uğrayın.
Biz gezdik gördük, Sen de Gez Gör Bence..
Harika bir yer 🙂