Marmaris

Marmaris, ülkemizin güneybatısında, eski çağlardan beri önemli yere sahip bir liman kentidir. Günümüzde muhteşem denizi, koyları, plajları, turistik merkezleri ile önemli bir turizm şehirlerinden biridir. Yemyeşil dağlarının, masmavi denizleriyle birleştiği yer olan Marmaris, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

Marmaris Hakkında

Marmaris, Muğla’nın 13 ilçesinden biridir. 2018 sayım verilerine göre nüfusu 94247dir. Eski antik dönemlerde M.Ö. 3000 yıllarında Karia kenti Physkos’un ilk kent surları yapılmıştır. M.Ö.7. yüzyıllarda Loryma antik kenti kurulmuştur. Daha sonra yıllar içerisinde bölgeye Persler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans hâkimiyetlerine girmiştir. 1290 yılında Menteşe Beyliği dönemi başlamış ve 1300’lü yıllarda Marmaris büyük bir liman kasabası olmuştur. 1451 yılında bölge Osmanlı hâkimiyetine girmiş ve 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman Rodos seferi düzenlemiştir. Rodos seferi dönüşünde Marmaris’e uğramış ve bu günkü Marmaris Kalesini yaptırmıştır. 1913 yılında ise Muğla’nın ilçesi olarak ilk Kaymakam atanmıştır. 1. Dünya savaşında bölgeyi işgal eden İtalyanlar, 1922 yılında Marmaris’i boşaltarak ayrılmışlardır.

Marmaris
Marmaris

Tarihte birçok öneme sahip olan Marmaris, günümüzde ise en çok bilinen ve ziyaret edilen turizm merkezlerinin başında gelmektedir. Doğası ile sizi mest edecek güzellikteki Marmaris, koyları, plajları, gece hayatı, tekne turları ve su sporları ile unutmayacağınız bir tatil yaşatacaktır.

Gez Gör Bence İnstagram

Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Marmaris ve çevresindeki gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.

Marmaris’te Gezilecek Yerler

1- Marmaris Merkez:

Marmaris ilçe merkezi, denizde uzunca sahili olan bir yerleşim yeridir. Birçok yat ve tekne turları merkezden düzenlenmektedir. Girintili doğal yapıda olan limanı sayesinde birçok yerli yabancı tekne ve yatlar, Marmaris limanında kolayca barınabilmektedir. Bu sayede yaz mevsimlerinde yat turizmi üst seviyelerde yaşanmaktadır.

Marmaris Kalesi, dar ve estetiği ile ilginizi çekecek sokaklarından yürüyerek çıkabileceğiniz ve manzarası ile sizi kendine hayran bırakacak güzellikte. Arkeoloji Müzesi de kalenin içinde bulunmakta. Fotoğraf çekmeyi ve çekinmeyi seviyorsanız bu sokaklardan yürüyerek kaleye çıkmayı kesinlikle tavsiye ederim.

Ayrıca gece hayatının kalbi olan barlar sokağı da Marmaris merkezde bulunuyor. Marmaris kalesinin hemen sırtında bulunan barlar sokağı özellikle gece hayatının en önemli merkezlerinden.

Marmaris merkezde rıhtım çevresi ve Netsel marina taraflarını da gezebilirsiniz. Marmaris’in kordon boyunca yiyip içebileceğiniz ve dinlenebileceğiniz birçok popüler mekân burada bulunmakta.

Marmaris’in diğer yakasında ise Uzunyalı dedikleri bölgede uzunca bir kumsal sahili bulunmaktadır. Burada Uzunyalı Plajı ve halk plajı bulunmakta. Ayrıca bir yürüyüş yolu ile İçmeler’e kadar yürüyebilirsiniz. Genellikle sahil boyunca birçok otel, bar, disko da burada bulunmaktadır. Günün her saatinde buraları oldukça hareketlidir.

Şehrin tam karşısında Yalancı boğaz bulunuyor. Burada sahil boyunca kafa dinleyebileceğiniz kafeler ve çeşitli restoranlar bulunmakta. Özellikle yürüyüş ve bisiklet binmeyi seviyorsanız Cennet adası ve Yalancı boğaz tam size göre.

Marmaris’e gelip tekne turu yapmadan kesinlikle dönmeyin. Özellikle Fosforlu mağarayı görmeden ve Marmaris açıklarında masmavi serin sularına kendinizi bırakmadan dönmeyin.

 

Marmaris
Marmaris

2- İncekum Plajı:

Şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en güzel plajlardan biri olacaktır incekum Plajı. Masmavi, berrak ve altın rengi kumu ile kesinlikle hayran kalacaksınız. Bu kadar temiz kalmasını ise ulaşımın sadece bir karayolundan ve deniz yolundan ulaşmasına bağlıyorum. Orman ve doğa ile iç içe olan İncekum Plajı, daha önce gitmediyseniz kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. İncekum Plajı Muğla’dan Marmaris istikametinde giderken, Çamlı yol ayrımından saparak 10 km sonra ulaşabilirsiniz. Plaja giriş ücretli ve bir yere aracınızı park ediyorsunuz. Geri kalan kısmı işletmeci tarafından çekçek traktör ile servis ediliyorsunuz. Birde Akyaka’dan günlük kalkan tekneler, Sedir adasına uğradıktan sonra mutlaka İncekum Plajına demirliyor ve denize girmek için bir süre bekliyorlar. Bu eşsiz güzellikte olan plajı mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

İncekum
İncekum – Marmaris

İncekum Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

3- İçmeler:

Marmaris ile içi içe bulunan İçmeler, Marmaris’in en popüler turizm merkezlerinden birisi. Özellikle Marmaris kadar konaklama ve plaj imkânları bulunduğu için çok sevilen ve tercih edilen yeri desek yerdir. Lüks otelleri ve temiz plajları ile Marmaris’in en popüler turistik merkezidir. Birçok küçük büyük alışveriş merkezleri bulunmakta ve aradığınız hemen her şeyi bulabilmeniz mümkündür. Denizde yapılan çeşitli su sporları ile unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz. İçmeler Marmaris şehir merkezinden yaklaşık 8 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris şehir merkezinden İçmeler’e sürekli toplu taşıma araçları da bulunmaktadır.

İçmeler
İçmeler – Marmaris

İçmeler konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

4- Turunç:

Turunç çok eskilerden beri güzelliğimi korumayı başarmış, Marmaris’in hemen yanı başında İçmelerden sonra en popüler turizm merkezlerinden biridir. Çok eskilerde küçük kendine has bir balıkçı köyü olan Turunç, günümüzde birçok gezi teknelerinin uğradığı yerdir. Şehir stresinden uzak bir tatil düşünüyorsanız tercihiniz kesinlikle Turunç olmalı.

Turunç’ta küçük büyük otel ve konaklama yerleri bulunmakta. Ayrıca güzel bir koy olduğu için halk plajında denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Çeşitli tekne turlarına, cip turlarına ve çeşitli su sporlarına katılabilir ve dalış yapabilirsiniz.

Turunç
Turunç – Marmaris

Turunç konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

5- Hisarönü:

Hisarönü orman ile iç içe, denizi ve kumu sakin, doğası ile harika bir tatil geçirebileceğiniz tatil merkezlerinden biridir. Denizi körfez olduğundan yaz mevsiminde oldukça rüzgârlı olmaktadır. Bu rüzgârı deniz sörfü için oldukça elverişlidir. Hisarönü’nde yapacağınız bir diğer aktivite ise at biniciliği. Bölgede birçok at safari ve binicilik hanı bulunmaktadır.

Hisarönü Marmaris şehir merkezine yaklaşık 21 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris’ten Datça istikametine giderken “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” levhasını gördüğünüz sapaktan sola saparak, devamında Hisarönü’ne ulaşabilirsiniz.

Hisarönü
Hisarönü – Marmaris

Hisarönü konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

6- Selimiye:

Özellikle sakin ve huzurlu tatil düşünüyorsanız, aradığınız yer kesinlikle Selimiye. Doğal bir liman yapısında olan Selimiye, Mavi tur teknelerinin ve yatların uğrak yerlerinden birisi. Marmaris’e biraz uzak olması eksiden fazla artı kazandırmış. Çünkü huzur ve denizin berraklığı birleşmiş durumda. Denizinin bu kadar güzel olmasına rağmen, kumsalı ve plajı 2 Km uzaklıkla bulunmaktadır. Sahil boyunca kurulmuş bir sahil kasabası düşünebilirsiniz. Konaklama yerleri genellikle temaya uygun küçük apart ve otellerden oluşmakta. Selimiye, Marmaris şehir merkezinden yaklaşık 43 Km mesafede bulunmaktadır. Yine Datça yönünde ilerlerken, “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” sapağından saparak Hisarönü ve Turgutköy’ü geçtikten sonra Selimiye köyüne ulaşacaksınız.

Selimiye
Selimiye – Marmaris

Selimiye konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

7- Orhaniye:

Orhaniye yemyeşil çam ağaçlarının masmavi deniz ile buluştuğu noktada bulunmakta. Daha önce Muğla’da görmeniz gereken 25 yerkonusunda bahsettiğim Kız Kumu Orhaniye’de bulunmaktadır. Çünkü denizin ortasında yürüyen insanları ilk defa görüyorsanız kesinlikle şaşıracaksınızdır. Ayrıca Orhaniye’nin kendine has kırmızı kumsal ve plajlarında denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Konaklama olarak bir çok apart ve otel bulunmaktadır. Tatile gelmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmayı unutmayınız.

Orhaniye, Marmaris şehir merkezine 28 Km uzaklıkta bulunmaktadır. Marmaris’ten Datça istikametinde ilerlerken, “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” sapağından saparak Hisarönün’den sonra Orhaniye’ye ulaşabilirsiniz.

Orhaniye Kız Kumu
Orhaniye Kız Kumu – Marmaris

Orhaniye konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

8- Bozburun:

Bozburun, Marmaris’e en uzak turizm noktalarından biridir. Kendine has küçük bir sahil beldesidir. Doğal bir liman yapısında olan Bozburun, genellikle mavi tur ve yatların popüler olarak uğradığı noktalardandır. Bozburun diğer yerleşim yerlerine nazaran daha sakindir. Bunlara paralel olarak konaklama, otel ve apart tarzı yerleşim yerleri de oldukça azdır. Bozburun daha çok tekne ve yat tersaneleri ile bilinir.

Bozburun Marmaris şehir merkezine yaklaşık 50 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris’ten Datça istikametinde ilerlerken, “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” sapağından saparak Hisarönü, Orhaniye ve Selimiye’den sonra Bozburun’a ulaşabilirsiniz.

Bozburun
Bozburun – Marmaris

Bozburun konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

9- Kumlubük:

Kumlubük, adından da anlaşılacağı gibi denizi ve kumsalı ile ünlü harika bir yerdir. Özellikle balık restoranları ile oldukça popülerdir. Günlük gezi ve mavi tur teknelerinin çok uğradıkları yerlerin başında gelmektedir. Kendine has ve küçük bir sahil köyü olan Kumlubük kesinlikle gezip görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kumlubük, Marmaris şehir merkezine 25 Km mesafede bulunmaktadır. İçmeler’den Turunç ve Kumlubük levhalarını takip ederek ilerlediğiniz vakit ulaşabilirsiniz.

Kumlubük

Kumlubük konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

10- Çiftlik:

Muhtemelen daha önce hiç duymadığınız bir yerden bahsedeceğim. Çiftlik Marmaris’in güney batısında küçücük bir koyda çok şirin bir koydur. İri taneli plajıyla daha önce hiç görmediğiniz güzellikte sizleri bekliyor.

Çiftlik, Marmaris şehir merkezine 34 Km mesafede bulunmaktadır. İçmeler’den Turunç yolunda ilerlerken, sağa Bayır yolunu takip ettiğinizde, Bayır’dan sonra koya ulaşabilirsiniz. Bir diğer istikamet Marmaris’ten Datça istikametinde ilerlerken, “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” sapağından saparak Hisarönü, Orhaniye ve Turgutköy’ü geçtikten sonra Bayır’a saparak, ardından koya ulaşabilirsiniz.

Çiftlik
Marmaris

Çiftlik konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

11- Söğüt:

Bozburun ile birlikte Marmaris’e en uzak noktalardan biri Söğüt. Köy geniş bir alana yayılmış ve sahilden 3 Km kadar içeridedir. Denizi ve sahili o kadar berrak ki kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. Söğüt’ün hemen karşısında Yunan adası Simi bulunmakta ve çıplak gözle net gözükmektedir. Ayrıca köy batıya baktığı için akşam güneşinin en güzel battığı yer burasıdır.

Söğüt, Marmaris şehir merkezine 50 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris’ten Datça istikametinde ilerlerken, “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” sapağından saparak Hisarönü, Orhaniye, Selimiye ve Bozburun’dan sonra ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım İçmeler’den Turunç istikametine ilerlerken, Turunç’a varmadan sağa Selimiye ve Bozburun yoluna dönüp, Bayır köyünü geçtikten sonra Söğüt’e ulaşabilirsiniz.

Söğüt
Söğüt – Marmaris

Söğüt konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

12- Turgut:

Turgut denilince ilk akla gelen şey Turgut Şelaleleri. Daha önce gelmediyseniz kesinlikle uğramanız gereken bir yer. Turgut köyü turistik açıdan oldukça popüler bir yer. Özellikle halı dokuma işi köyde oldukça ön planda. Birçok halı satan dükkân ve işletme bulunuyor. Ayrıca Turgut’ta bir çok balık ve organik ürünlerle dolu restoran bulunmakta. Turgut’a gelirseniz mutlaka uğramayı unutmayın. Turgut şelaleleri biraz köyün dışında kalıyor. Turgut köyden bozburun istikametinde ilerlerken 5. Km sinde hemen solda levhalarını görebilirsiniz.

Turgut köy Marmaris şehir merkezine yaklaşık 31 Km mesafede bulunmaktadır. Marmaris’ten Datça istikametine ilerlerken, “Orhaniye, Selimiye, Bozburun” sapağından saparak Hisarönü ve Orhaniye’den sonra ulaşabilirsiniz.

Turgut
Turgut – Marmaris

Turgut konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

Marmaris’e nasıl gidilir?

Marmaris konum itibari ile ülkemizin en güney batısında bulunmaktadır. Kara yolu ile Muğla Fethiye karayolu üzerinde Dörtyol kavşağından Marmaris istikametine döndüğünüzde direk Marmaris’e ulaşabilirsiniz. Muğla ve Fethiye istikametlerinde bulunan birçok yerleşim yerinden Marmaris’e toplu taşıma aracı bulabilirsiniz. Havayolu ile Dalaman Havalimanı’nındın Marmaris’e özel araç veya direk Muttaş ve Havaş otobüslerini kullanarak ulaşabilirsiniz. (Muttaş otobüs saatleri için lütfen tıklayınız.) Deniz yolu genellikle gezi tur ve yatları olduğu için toplu bir deniz yolu taşıma bulunmamaktadır. Ancak Yunan adalarına günlük feribot seferleri düzenlenmektedir.

Marmaris, Muğla şehir Merkezine yaklaşık 55 Km, Dalaman Havalimanına 95 Km mesafede bulunmaktadır.

Marmaris konum bilgisi için lütfen tıklayınız. 

Marmaris
Marmaris

Marmaris’e ne zaman gidilir?

Marmaris, genellikle yazın tercih edilen tatil ve turistik bir şehrimizdir. Çok eski dönemlerden beridir liman kenti özelliği taşıyan Marmaris, özellikle son yıllarda yüzbinlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Kış mevsimlerinde kendi haline kalan Marmaris, sessiz ve sakin bir ilçe olmaktadır. Havaların ısınması ile birlikte birçok mekân ve otel, yaz sezonuna kendini hazırlamaya başlayınca, bütün şehir hareketlenir. Özellikle tatilinizi Marmaris’te geçirmek için yaz mevsimini tercih edebilirsiniz.

Marmaris’te nerede kalınır?

Marmaris yaz mevsimi boyunca en çok yerli ve yabancı turist ağırlayan turizm şehirlerinden biridir. Marmaris’te oldukça lüks 5 yıldızlı ve dünya çapında birçok otel bulunmaktadır. Bunların yanında birçok belde ve köyünde küçük ve büyük otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Tatil planı yaptıysanız konaklamak için önce rezervasyonunuzu yaptırmayı unutmayınız.

Marmaris’te ne yenir, içilir?

Turistik bir şehir ve yüzbinlerce ziyaretçinin bu şehire uğradığını düşünün. Bu kadar gelen ziyaretçiye yeme ve içme imkânları oldukça fazla olmalı. Marmaris’te yeme ve içme imkânları oldukça zengindir. Marmaris sahil boyunca birçok restoran ve kafe bulunmakta. Bu restoranlarda dünya mutfağından çeşitleri ve damak zevkinize uygun lezzetleri bulabilirsiniz. Ayrıca yukarıda saydığım birçok köy ve sahil kasabasında organik birçok lezzeti bulabilir ve tadabilirsiniz. Ha unutmadan yazmam gerekirse, Marmaris deniz şehri olduğu için lezzetli balık ve deniz restoranlarını tercih edebilirsiniz.

Marmaris hakkında kendi notlarım

Marmaris yaz mevsiminde yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin geldiği, kışları ise sessiz ve sakin bir şehir havasına bürünen bir turistik bir şehir. Eğer tatil planlarınızı Marmaris’ten yana yapıyorsanız, sadece Marmaris’te kalmayın. Yukarıda bahsettiğim birçok sahil köyü ve kasabalarını gezerek, görerek unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz.

Biz gezdik gördük, Sen de Gez Gör Bence..

Turan YAMAN
Turan YAMANhttp://www.turanyaman.com/
2005 Köyceğiz Teknik Lise, 2007 Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve 2015 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunuyum. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Teknisyeni olarak görev yapmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin!

506BeğenenlerBeğen
1,840TakipçilerTakip Et
188TakipçilerTakip Et

Popüler Yazılar

Bunu Okumalısın!

Kız Kalesi

Kız Kalesi, Mersin ili Erdemli ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Diğer adı “deniz kalesi” olarak bilinen kale, küçük bir ada üzerine kurulmuştur. Adını verdiği...

Son Yazılar