Gençlik yıllarımın okuldan kaçma anlarında her zaman kendine yer bulmuş bir mekân var; adı Toparlar Şelalesi. Yazın serin akan suyuna girdiğin zaman kendini bulduğun ve hiç çıkmak istemeyeceğin bir yer burası. Çam ormanının tam ortasında ve hiç bozulmamış doğası ile Toparlar Şelalesi sizleri bekliyor.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içerisinde kalan şelale, irili ufaklı birden fazla şelalelerden oluşmakta. Ana yol yakın ve yürüyüş mesafesinde bulunan şelaleye, yerli yabancı birçok ziyaretçi uğruyor. Özellikle yazın sıcak günlerinde burayı tercih eden ziyaretçilerin sayısı oldukça fazla. Ağaca bağlanmış halat şelale ile bütünleşmiş, olmazsa olmazı durumunda. Buradan sallanarak şelalenin serin sularına kendinizi bırakabiliyorsunuz. Küçük ama keyifli vakit geçirmek için şelale tam Size göre. Eğer hala Toparlar Şelalesine gitmediyseniz, fazla zaman kaybetmeden burayı rotanıza ekleyin.
Bu yazımda “Toparlar Şelalesi hakkında, Toparlar Şelalesi nerede, Toparlar Şelalesi’ne nasıl gidilir, Toparlar Şelalesi’ne ne zaman gidilir, Toparlar Şelalesi’nde nerede kalınır, Toparlar Şelalesi’nde ne yenir içilir” kısaca “Toparlar Şelalesi Gezi Rehberi” başlıklarını ele alacağız.
Başlıklara gitmek için
Toparlar Şelalesi Hakkında


Şelale Köyceğiz’in kuzey batısında bulunmakta. Köyceğiz’in yüksek kesimlerinden eriyen kar suları, beslenerek akmakta ve şelaleyi oluşturmaktadır. Özellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında şelalenin debisi en yüksek dönemleridir. Yürüyerek ulaştığınız ilk şelale ve havuzu en büyük olanı. Zaten en çok tercih ve ziyaret edilen de ilk şelale. Havuzun 4 ila 5 metre arasında derinliği ve 5 ila 6 mt. civarında genişliği var. Yüksekten atlayan çok kişi var fakat tehlikeli. Kayaç yapısı gereği biraz keskin ve dayanıksız olduğundan çıplak ayak ile girmeyin ya da dikkatli olun. Ayrıca şelale tatlı su olduğundan dolayı denizde tuzlu suda yüzmeye benzemiyor. Hem yorucu hem de suyun kaldırma kuvveti az. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Aşağıda eklediğim haritayı tam ekran olarak açıp, ayrıntılı olarak Toparlar Şelalesi ve çevresindeki gezilecek, görülebilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Toparlar Şelalesi’ne nasıl gidilir?
Toparlar Şelalesi Köyceğiz’den Muğla istikametine doğru giderken Toplarlar bittikten sonra hemen sağda kalıyor. Yaklaşık 500 mt. daha içeriye aracınızla girdikten sonra aracınızı emin bir yere park edin. Buradan 500 mt. kadar daha yürüyerek şelaleye ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma ile Köyceğiz otogardan kalkan Marmaris veya Muğla minibüsleri ile yol kenarında bulunan sapağa kadar gidebilirsiniz.
Şelale yolu biraz sarp ve kayalık olduğu için dikkatli yürümenizde fayda var.
[Toparlar Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız]


Toparlar Şelalesi’ne ne zaman gidilir?
Toparlar Şelalesi özellikle Nisan Mayıs ve Haziran aylarında debisi en yüksek olduğu zamanlar olduğu için gitmenizi tavsiye ederim. Yaz ayları içerisinde normal şekilde akmaya devam ettiğinden yine gidilebilir. Kış aylarında ise turuncu renklerin ağırlıkta olduğu güzel bir gün gezmek ve görmek için gidilebilir. Fotoğraf severler bu manzaraları kaçırmıyor benden söylemesi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Toparlar Şelalesi hakkında kendi notlarım
İlk konuya girerken bahsettiğim gibi şelale gençlik yıllarında okuldan yırtıp gittiğimiz en güzel yerlerden. Tabi internet ve sosyal medya o zamanlar bu kadar gelişmemiş olduğu için popülerliği çok azdı. Günümüzde gezginler ve fotoğraf severlerin çok uğradığı, hiç değilse 1 kez geldiği bir yer oldu. Biz yine fırsatını buldukça gitmeye çalışıyoruz. Çünkü şelale, doğasının bozulmadığı ender yerlerden. Tatil rotanızı Köyceğiz taraflarına yaptıysanız, Toparlar Şelalesine kesinlikle uğramadan geçmeyin.
Biz gezdik gördük, Sende Gez Gör Bence..