Ana SayfaTürkiyeKaradeniz BölgesiKaradeniz’in İncisi: Trabzon

Karadeniz’in İncisi: Trabzon

Karadeniz gezimizin Rize ayağından sonraki noktası Trabzon oldu. Trabzon’u aslında tam anlamıyla gezemedik. Aslında geziden çok ziyaret amaçlı olunca bazı noktalara uğrayamadık. Yine de gördüğüm ve araştırdığım kadarıyla sizlere Trabzon’un eşsiz güzellikleri hakkında yazımı derliyorum. İsterseniz gelin hep birlikte bu deniziyle, doğasıyla, sıcak insanıyla Trabzon’u birlikte inceleyelim.

Trabzon Hakkında

Trabzon kültürü, yaşam tarzı ve doğası ile bütünleşmiş en özel şehirlerimizden bir tanesidir. Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize ile birlikte ülkemizin en çok yağış alan yeridir. Yaz mevsimi sahillerde sıcak ve nemli olmakla birlikte yaylalarda ise oldukça serindir. Kışları ise sahillerde daha ılıman bir hava mevcutken, yaylalarında oldukça soğuk olmaktadır.

Trabzon’un tarihçesine gelince; şehrin kuruluşu MÖ. 756 yıllarına kadar dayanmaktadır. Tarihte bir çok imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan Trabzon’u, Fatih Sultan Mehmet fethetmiştir. Ayrıca yedi cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’da Trabzon’da doğmuştur. Şehrin Yunancada adının “Trapezo” olarak bilinmektedir. Bölgede zaman içersinde Kimmerler, Büyük İskender ve Romalılar hüküm sürmüşlerdir.

Yemyeşil doğasına hayran kalacağınız Trabzon, yaylaları ile adeta yemyeşil bir cennet. Trabzon yaylaları, yağmur çeken yemyeşil ormanları, inadına akan dereleri ve hırçın masmavi denizi ile sizleri bekliyor.

Gez Gör Bence İnstagram

Trabzon Gezilecek Yerler

1- Trabzon Şehir Müzesi:

Trabzon’un tam merkezinde bulunan bu Şehir Müzesi, Trabzon’u gezmeden önce ilk olarak gitmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü geçmişten günümüze Trabzon’un tarih içerisindeki kültürel mirasını burada bulabileceksiniz. O zaman Trabzon’u ve Trabzonluyu daha iyi anlayacaksınız. Müzede Trabzon’un dönemsel kronolojisi, halkın sosyal yaşamı, gelenek ve göreneklerin nasıl yaşandığı, siyasi tarihi, yaylalardaki yaşam ve kültürü, mutfak kültürü, sağlık, eğitim ve spor tarihi hakkında çok önemli bilgiler vermekte. Müzede dolaşırken kendinizi tarihin içerisinde bulacağınıza eminim.

Trabzon Tarih Müzesi
Trabzon Tarih Müzesi – www.homeoftrabzon.com

Trabzon’un en işlek caddelerinden olan Kahramanmaraş Caddesi üzerinde bulunan Müzeyi mutlaka ziyaret etmeden dönmeyin.

Trabzon Şehir Müzesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

2- Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi:

Trabzon Şehir Müzesi ile yan yana bulunan ve 1996 yılında hizmete açılmış olan Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi, içerisinde kupalar, eski forma, krampon, rakip kulüplerin verdikleri hediyeler gibi bir çok değerli materyal bulunmaktadır. Trabzonspor eski başkanlarından Şamil Ekinci’nin ismini alan müze, kentin Trabzonspor ile nasıl bütünleşmiş olduğunu ve taraftarın nasıl tutkulu olduğunu bu müzede görebilmeniz mümkün. Çünkü Trabzonspor’un maçları olduğu zamanlarda şehir adeta duruyor. Tarih içindeki bu anıları ölümsüzleştiren işte bu müzedir.

Trabzon’da şehrim tam merkezi konumunda bulunan Şamil Ekinci Müzesi, Trabzon şehir müzesi gibi Kahramanmaraş Caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

3- Trabzon Meydan Parkı:

Eski adı ile “Trabzon Meydan Parkı”, yeni adı ile “15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı”, şehrin tam merkezi konumunda bulunmaktadır. Trabzon’un en tarihi meydanlarından biridir. Kısa bir şehir turundan sonra buraya da uğrayarak biraz soluklanabilir ve vakit geçirebilirsiniz.

Trabzon Meydan Parkı
Trabzon Meydan Parkı – www.trabzon.net.tr

Trabzon Meydan Park konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

4- Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı):

Yine Trabzon’un merkezinde bulunan Trabzon Müzesi, 1900’lü yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Banker Kostaki Teophylaktos’un 1917 yıllarında iflası neticesinde bu konak Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmıştır. Atatürk’ün 1924 yılında Trabzon’u ziyaretinde eşi Latife hanım ve beraberindeki heyetle birlikte bu konakta kalmışlardır. 1927 ve 1932 yıllarında Trabzon Valisi Ali Galip Bey tarafından kamulaştırılarak bir çok kamu binası olarak kullanılmıştır. Konak 2001 yılında Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Trabzon Müzesi restarasyon çalışmalarından dolayı kapalı olduğu için biz ziyaret edemedik.

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

5- Trabzon Bedesten Çarşısı:

Trabzon il merkezinde yer alan Bedesten Çarşısı, 11. Yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Trabzon’un Osmanlılar tarafından fetih edilmesinden sonra Bedesten haline getirildiği şeklinde bilgiler bulunmaktadır. İçerisinde çeşitli dükkan ve mağazaların bulunduğu Bedesten Çarşısı, yöresel lezzetleri de tatmak için çeşitli restoranların bulunduğu bir mekan. Gün içerisinde burayı gezerek çeşitli alışveriş yapabilirsiniz.

Bedesten Çarşısı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

6- Trabzon Tarih Müzesi:

Trabzon şehir merkezinde bulunan Trabzon Tarih Müzesi, 4 bin yılı aşkın tarihsel geçmişiyle siz ziyaretçilerini bekliyor. Cumhuriyetin ilk yılları 1925’li yıllarda kurulan Müze, zengin eserleriyle kültürümüze katkı sağlamaktadır.

Trabzon Tarih Müzesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

7- Kanuni Evi:

1495 yılında Trabzon’da doğup büyümüş olan Kanuni Sultan Süleyman, 15 yaşına dek bu evde yaşamıştır. Sur duvarları içerisinde bulunan ev, bodrum katı, giriş katı, 2. Kat ve çatı katından oluşmaktadır. Kanuni Evi’nde Kanuni Sultan Süleyman’ın yanında Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Süleyman’ın balmumu bulunmaktadır. Osmanlı tarihi ile ilgili resimler, Trabzon ve Osmanlı tarihini anlatan kitaplarda bulunmaktadır. Trabzon Şehir Müzesinin hemen yanında bulunan Kanuni Evi’ni mutlaka ziyaret etmeden dönmeyin.

Kanuni Evi
Kanuni Evi – Trabzon

Kanuni Evi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

8- Ortahisar Fatih Büyük Camii:

Kanuni Evi’nin hemen yanı başında bulunan Ortahisar Fatih Camii, Altınbaşlı Meryem kilisesi olarak bilinmektedir. Yapılışı 914 yıllarına dayandığı bilinmektedir. Zamanında şehrin başkilisesi veya katedrali olarak kullanıldığı için, yapının süslemelerine önem verilmiştir. Trabzon’un fethinden sonra camiye çevrilmiştir.

Ortahisar Fatih Büyük Camii konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

9- Gülbahar Hatun Camii:

Trabzon merkezinde bulunan Gülbahar Hatun Camii, Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun’un hatırası için Ortahisar’ın batısında yapılmıştır. Külliye içinde yaptırılan camii’den günümüze türbe ve camii kalmıştır. İmaret, medrese, hamam ve mektep yıllara dayanamamış yıkılmıştır. Trabzon merkez gezinizde ulaşabileceğiniz bir konumda olup, mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Gülbahar Hatun Camii konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

10- Trabzon Kalesi:

Trabzon’un merkezinde bulunan Kale, günümüze ulaşan en eski bölümleri M.Ö. 4. Yüzyıl Roma dönemlerine kadar uzanmaktadır. Kale surları, Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olarak bölümlere ayrılmaktadır. Trabzon Kalesini haftanın 7 günü gezebilirsiniz. Güvenlik nedeniyle saat 17:00 kapatılan Kale’ye giriş ücretsizdir.

Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

11- Boztepe:

Manzarası ile şehri tümüyle ayaklarınızın altına alacağınız bir konumu bulunan Boztepe, Trabzon’un simgelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Güneşin doğuşu ve batışını harika bir şekilde izlemenize olanak sağlıyor. Ayrıca manzarayı kaçırmak istemeyenler için Fotoğraf makineniz kesinlikle yanınızda olmalı. Boztepe’de bulunan kafe ve çay bahçeleri sayesinde Karadeniz’in harika çayından yudumlayıp manzara karşısında güzel vakit geçirebilirsiniz.

Boztepe
Boztepe -Trabzon – Murat Oskay

Trabzon Boztepe konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

12- Trabzon Ayasofya Müzesi:

Trabzon’un merkezi konumunda bulunan Ayasofya Müzesi, eskiden Trabzon Ayasofya Kilisesiydi. Trabzon İmparator Krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında inşa ettirmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi ile birlikte kilise camiye çevrilmiştir. 1. Dünya savaşı sırasında yapı, depo, hastane ve daha sonrasında yine camii olarak kullanılmıştır. 1964 yılından sonra restore edilerek Müze olarak kullanılmıştır.

Trabzon Ayasofya Müzesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

13- Atatürk Köşkü:

Trabzon’da gördüğüm en güzel yapılardan birisi Atatürk Köşküydü. Avrupa ve Rönesans mimarisinin çizgilerini taşıyan Köşk, 19. Yüzyılın başlarında Trabzon’un yüksek noktalarından Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmıştır. Atatürk Trabzon’a 3 kez gelmiş ve her gelişinde bu binada ağırlanmıştır. 1943 yılında ise bu köşk Atatürk Köşkü olarak müzeye dönüştürülmüştür.

Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü – Trabzon

Atatürk Köşkü’nün çok güzel ve bakımlı bir bahçesi var. Yapının giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmakta. Hemen üst kat yani birinci katında çalışma odası, büyük yatak odası ve toplantı odası bulunuyor. Ayrıca bir büyük ve küçük olmak üzere 2 balkonu bulunmakta. En üst katında ise iki küçük bir oda varmış ki oraya çıkışa izin verilmiyor.

Köşke giriş ücretli olup, mutlaka bu güzel yapıyı görmenizi tavsiye ederim.

Atatürk Köşkü konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

14- Hıdırnebi Yaylası:

Trabzon’un köftesi ile ünlü olan ilçesi Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde kalan Hıdırnebi Yaylası, eşsiz güzellikleri ile birlikte yöre halkı tarafından “Dernek Çimeni” olarak da adlandırılmaktadır. Yaklaşık 600 mt. Rakımda bulunan yayla, oksijeni bol tertemiz bir havası bulunan, yemyeşil doğası ile sizlere huzur bulabileceğiniz bir ortam sunmakta. Yaylada her yıl geleneksel olarak 13 ile 20 Temmuz tarihleri arasında yayla şenlikleri yapılmaktadır. Yolunuz buralara düşerse Hıdırnebi Yaylasını görmeden kesinlikle dönmeyin. Çünkü bu güzellikler görülmeye değer.

Hıdırbeni Yaylası
Hıdırbeni Yaylası – Cengiz Çelik

Hıdırnebi Yaylası Trabzon il merkezine yaklaşık 38 Km. ve Akçaabat ilçesine 28 Km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Hıdırnebi Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

15- Karadağ Yaylası:

Trabzon’un Düzköy ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karadağ Yaylası, 1946 mt. Yükseklite oksijeni bol harika güzellikteki bir yayladır. Yayla Trabzon’un 2. En yüksek rakımlı yaylasıdır. Karacadağ yaylasında hediyelik eşya satışı yapan dükkân, bakkal, kahve, fırın ve lokanta bulunmaktadır. Bolca çayırı bulunan Karacadağ yaylasını mutlaka gidip görmenizi tavsiye ederim.

Karadağ Yaylası
Karadağ Yaylası – Cengiz Çelik

Karadağ Yaylası, Trabzon il merkezine yaklaşık 47 Km. ve Düzköy ilçe merkezine 21 Km. mesafede bulunmaktadır.

Karadağ Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

16- Çal Mağarası:

Trabzon’daki Çal mağarası dünyanın en uzun 2. Mağarası olması özelliğini taşımaktadır. Düzköy ilçe sınırları içerisinde bulunan mağara, 1050 mt. Yükseklikte adeta yer altındaki saklı cennet olarak nitelendirebiliriz. Geniş bir giriş kısmı ile bizi karşılayan mağara, ahşap yürüyüş yolunu takip ederek mağara yaklaşık 200 mt. Sonra ikiye ayrılıyor. Sol kısım 150 mt. Ve sağ kısım 400 mt. Lik yürüyüş yolu bulunmakta. Yürüyüş yolunuz boyunca mağara içinde akan bir dere bulunmaktadır. Bu da mağaraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri Çal Mağarası’nı mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum.

Çal Mağarası
Çal Mağarası -Trabzon

Çal Mağarası, Trabzon il merkezine yaklaşık 47 Km. ve Düzköy ilçe merkezine 10 Km. mesafede bulunmaktadır.

Çal Mağarası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

17- Kayabaşı Tabiat Parkı:

Düzköy sınırları içerisinde bulunan Kayabaşı Tabiat Parkı, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Tamamı orman alanından oluşan park, yemyeşil doğa güzelliği ile harika bir ziyaret alanlarından biridir. Tabiat parkı içerisinde bulunan günlük kullanım alanları ile güzel vakit geçirebileceğiniz ortam bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında yaylacılık kültürü çok etkin olan yöredeki halk tarafından oldukça yoğun şekilde ziyaret edilmektedir.

Kayabaşı Tabiat Parkı, Trabzon il merkezine yaklaşık 49 Km. ve Düzköy ilçe merkezine 16 Km. mesafede bulunmaktadır.

Kayabaşı Tabiat Parkı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

18- Eriklibeli Yaylası:

Trabzon Tonya ilçesi sınırları içerisinde bulunan Erikbeli Yaylası, yemyeşil doğanın içerisinde, oksijeni bol harika bir yerdir. Yaz mevsimlerinde şehrin boğucu stresinden uzaklaşmak isteyenlerin tercih edebileceği en görülesi yaylalardan biridir. Yayla da market, kahve gibi bazı hizmet noktaları bulunmaktadır.

Erikbeli Yaylası
Erikbeli Yaylası – Mete Erengil

Erikbeli yaylasına, hem Trabzon hem de Gümüşhane’den ulaşılabilmektedir. İl sınırı konumunda bulunan yayla, Trabzon şehir merkezine yaklaşık, 90 Km. ve Tonya ilçe merkezinden ise 24 Km. mesafede bulunmaktadır. Ayrıca Gümüşhane tarafından gelmek isteyenler için, Kürtün ilçe merkezine yaklaşık 20 Km. mesafede bulunmaktadır.

Erikbeli Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

19- Şolma Yaylası:

Trabzon’un Maçka ilçesi sınırları içerisinde kalan Şolma Yaylası, çevresinde sunduğu güzellikler ile en görülesi yaylalardandır. Diğer yaylalar kadar meşhur olmayışı, doğasının daha bozulmamış olması bu yaylayı diğerlerinden ayırmaktadır. Yemyeşil doğası, deniz gibi bulutların içerisinde ve mis gibi oksijeni bol havası ile gerçek bir yayla ortamı sunmaktadır.

Şolma Yaylası
Şolma Yaylası – Halil İbrahim Muratoğlu

Karadeniz’in geçit kapılarından Zigana geçidine komşu durumda olan Maçka, yemyeşil doğası ile sizleri bekliyor. Yayla Trabzon il merkezine yaklaşık 45 Km. ve Maçka ilçe merkezine 22 Km. mesafede bulunmaktadır. Kendi aracınızla gidebileceğiniz yayla, yollarının virajlı olmasından dolayı dikkatli olmanızda fayda var.

Şolma Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

20- Altındere Vadisi Milli Parkı:

Trabzon’un giriş kapılarından biri olan Zigana geçidinden sallanınca karşınıza çıkacak olan ilk ilçe Maçka’dır. Maçka’nın yakınlarında bulunan Altındere Vadisi Milli Parkı, belki de Karadeniz’de görülmesi gereken en güzel milli parklardan biridir. Zaten daha önce “Türkiye’nin Görülmesi gereken en güzel Milli Parkları” konusunda Altındere Vadisi Milli Parkı’nı ele almıştım.

Altındere Vadisi Milli Parkı
Altındere Vadisi Milli Parkı – Trabzon – www.twitter.com/trabzonvalilik

Trabzon’a gelen hemen herkesin bilmeden gittikleri, Sümela Manastırı’nı içinde bulunduran ender güzellikteki yerin adıdır Altındere Vadisi Milli Parkı. 1987 yılında Milli park olarak ilan edilen Altındere Vadisi, Doğu Karadeniz’in oldukça fazla yağış alan bir bölgesinde olmasından dolayı harika güzellikteki doğası bulunmaktadır. Sümala Manastırı ise M.S. 4. Yüzyılda kurulmuş ve Hristiyanlığın bölgede yayılmasında etkili olmuştur. Vadinin batı yamacında bulunan Manastır, çok dik bir yamaçtaki yapısıyla siz ziyaretçilerini bekliyor. Trabzon’un Maçka ilçesi sınırları içerisinde bulunan Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’dan Maçka ilçesine geldiğinizde tabelaları takip ettiğiniz vakit Milli Parka ulaşabilirsiniz. Milli Park, Trabzon il merkezine yaklaşık 46 Km ve Maçka ilçe merkezine 16 Km. mesafede bulunmaktadır.

Altındere Vadisi Milli Parkı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

21- Sümela Manastırı:

Altındere Vadisi Milli Parkı’nın içerisinde bulunan Sümela Manastırı, Karadağ’ın eteklerinde sarp bir noktada bulunmaktadır. Sümela Manastırı, diğer bir adıyla Meryem Ana, Bizans İmparatoru I. Theodosius tarafından 375-395 yılları arasında yaptırılmıştır. Doğu Karadeniz’in Osmanlı Devleti ile Türk egemenliğine girmesi ile Sümela Manastırı’nın hakları korunmuştur.

Yemyeşil Altındere Vadisi Milli Park’ın içerisinden devam ederken, bir noktada kalıyorsunuz. Buraya aracınızı park edip, Sümela Manastırı’na orada bulunan servisler yardımı ile ya da yürüme yolundan yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Manastırın içeresine giriş tadilattan dolayı yasak. Servislerle ancak karşıdan görünecek bir noktaya kadar çıkabiliyorsunuz. Havanın da açık olması ya da en kötü sis olmayan bir havada gidilmesi tercihiniz olsun. Biz yağmurlu bir günde gittiğimiz için, dağın yamaçlarında oluşan sisten dolayı hiç bir şey göremedik. Araçları park edilen noktada, çeşitli süs ve yemek içme, fotoğraf gibi küçük dükkânlar mevcut. Buradan Sümela Manastırı’na has güzel hediyelik eşyalar seçip satın alabilirsiniz. Bir de söylemeden geçemeyeceğim. Uzungöl gibi çok fazla arap turist var ve bu bizim gibi birçok yerli ziyaretçiyi çok rahatsız etmiş durumda.

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı – Trabzon – www.internethaber.com

Sümela Manastırı, Altındere Vadisi Milli Parkı içerisinde bulunduğu için, öncelikle Milli Parka giriş yapıyorsunuz. Manastır, Trabzon il merkezinden yaklaşık 46 Km. ve Maçka ilçe merkezinden 16 Km. mesafede bulunmaktadır.

Sümela Manastırı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

22- Hamsiköy:

Trabzon’un güney kapısı olan Zigana geçidinden geçtikten sonra sağda kalan Hamsiköy, yemyeşil doğası ve harika sütlacı ile sizleri bekliyor. Trabzon’a daha varmadan ilk Hamsiköy’e uğradım. Aslında Hamsiköy bir köyden oluşmuyor. Ciharlı, Çıralı, Dikkaya ve Güzelyayla mahallelerinin hepsi Hamsiköy olarak anılmakta. Dört köyün birleşimi nedeniyle de Hamsiköy biraz dağınık duruyor. Ayrıca çok kalabalık durmuyor ve otantik eski köy evlerini görmek mümkün. 1300 mt. Yükseklikte bulunan Hamsiköy, bol oksijeni ve harika doğası ile kesinlikle gelip görülesi yerlerin başında yer almaktadır.

Hamsiköy, fırında sütlacı ile meşhur. Birçok lokanta ve oturulabilecek mekân mevcut. Özellikle yemyeşil manzarasına karşı dinlenmenizi tavsiye ederim.

Hamsiköy
Hamsiköy – Trabzon

Biz ailecek Hamsiköy’e geldiğimizde çok açtık ve önce yemek yedik. Birçok lokanta veya mekan olmasına karşın 1972’den beri hizmet veren “Osman Usta’nın Yeri” nde karnımızı doyurduk. Çok lezzetli Kuru Fasülye, Pilav ve Köfte aldık. Üzerine tabi ki de Sütlaç yedik. Gerçekten Trabzon’a gelirseniz mutlaka Hamsiköy’e uğrayıp lezzetli yemek ve Sütlacından yemeden gitmeyin derim.

Hamsiköy, Trabzon il merkezine yaklaşık 53 Km. ve Maçka ilçe merkezine 24 Km. mesafede bulunmaktadır. Trabzon’dan Gümüşhane yolunda ilerlerken, Maçkayı geçtikten 15 Km. sonra sola Hamsiköy tabelasını takip etmeniz gerekmektedir. Yolları virajlı olmasına rağmen düzgün ve asfalttır.

Hamsiköy konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

23- Kiraz Yaylası:

Trabzon’un ender güzellikteki yaylalarından bir diğeri de Kiraz Yaylası. Adını pek duymadığınız ve son zamanlarda oldukça popüler olan bu yayla, özellikle doğa ve fotoğraf sever, yürüyüş ve dağcılık ile ilgilenenler tarafından ziyaret edilmektedir. 1660 mt. Rakımı bulunan Kiraz Yaylasının, en güzel yanlarından biri de içerisinde çok lezzetli alabalıkların olduğu buz gibi bir akarsuyun akıyor olmasıdır. Temmuz aylarında düzenlenen yayla şenlikleri ile birlikte yaylaya ilgiyi arttırmaktadır.

Kiraz yaylasının çevresinde bulunan birçok noktada konaklayabilirsiniz. Bunların bazıları Zigana, Maçka veya Hamsiköy’dür.

Kiraz Yaylası
Kiraz Yaylası – Trabzon

Yayla, Trabzon ile merkezine yaklaşık 54 Km. ve Maçka ilçe merkezine ise 32 Km. mesafede bulunmaktadır. Maçka’dan sonra Gürgenağaç köyüne ulaşmanız gerekmekte ve ardından Kiraz Yaylası levhalarını takip ederek 7 Km. stabil yolun sonunda yaylaya ulaşabilirsiniz.

Kiraz Yaylasına konumunu bulamadığım için gidemedim. Karadeniz yaylalarında yollar biraz karışık. Bazı noktalarda da telefonlar hiç çekmiyor. Bu nedenlerden dolayı Kiraz Yaylası konum bilgisini sizlerle paylaşamayacağım.

24- Yılantaş Yaylası:

Trabzon Araklı ilçe sınırları içerisinde bulunan Yılantaş Yaylası, yemyeşil doğası ve bol oksijeni ile şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenleri beklemektedir. Her yıl 25 Ağustos’ta burada çeşitli şenlikle yapılmaktadır. Doğa yürüyüşü, bitki inceleme, kuş gözlemleme ve fotoğraf severlerin sevdiği ender güzellikteki yaylalardan biridir. Çevre civarlarda Ağaçbaşı, Taşbaşı, Arabinyurdu ve Çukuryaylası gibi ilginizi çekebilecek harika güzellikte yaylalar bulunmaktadır. Yaylada ayrıca “İstiklal Şehitliği” bulunmaktadır.

Yılantaş Yaylası
Yılantaş Yaylası – Trabzon – Muhammet HACIHASANOĞLU

Yılantaş Yaylası, Trabzon il merkezine yaklaşık 64 Km. ve Araklı ilçe merkezine ise 33 Km. mesafede bulunmaktadır. Yolları genellikle güzel son 10 Km’lik kısmı stabilizedir.

Yılantaş Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

25- Pazarcık Yaylası:

Araklı ilçe sınırları içerisinde kalan Pazarcık Yaylası, çevresi yemyeşil ormanlarla kaplı, oksijeni bol, yürüyüş ve fotoğraf severlerin severek ziyaret ettikleri yayladır. Yaylada çeşitli market, alışveriş yapabileceğiniz noktalar mevcuttur. Kültür ve Turizm Bakanlı’nca Pazarcık Yaylası turizm merkezi olarak kabul edilmiştir.

Yağmurdere üzerinden Gümüşhane’ye ve Aydıntepe üzerinden de Bayburt’a ulaşan yolun üzerinde bulunan Pazarcık Yaylası, yolunuz buradan geçerse uğramadan geçmeyiniz.

Pazarcık Yaylası
Pazarcık Yaylası – Trabzon – www.homeoftrabzon.com

Trabzon ile merkezine yaklaşık 80 Km ve Araklı ilçe merkezine 43 Km. mesafede bulunmaktadır.

Pazarcık Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

26- Sultan Murat Yaylası:

Yine Çaykara ilçe sınırları içerisinde kalan 2000 rakımlı Sultan Murat Yaylası, Trabzon’un en güzel yaylalarından biridir. Vadilerde oluşan sisler adeta deniz görünümü oluşturarak, sizlere harika bir manzara sunuyor. Özellikle son dönemlerde sosyal medyanın da yardımıyla popüler hale gelen yayla, yaz aylarında şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor.

Sultan 4. Murat, İran seferinden dönerken Cuma namazını bu yerde kılması ve ordusu ile birlikte konaklaması nedeniyle buraya Sultan Murat Yaylası denmektedir.

Sultan Murat Yaylası
Sultan Murat Yaylası – Trabzon

Yayla, Trabzon ile merkezine yaklaşık 105 Km. ve Çaykara ilçe merkezine ise 25 Km. mesafede bulunmaktadır. Yaylada kalınabilecek konaklama noktaları da mevcuttur.

Şekersu Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

27- Uzungöl Tabiat Parkı:

Uzungöl sadece Trabzon ve Karadeniz’in değil, ülkemizin de turizm simgelerinden biridir. Yemyeşil doğanın içerisinde doğal oluşumla oluşmuş bir göldür. Eski adı “Saraho” olan göl, Çaykara ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Uzungöl, bölgede bulunan yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresini kapatmasıyla oluşmuştur.

Benim hayal kırıklığına uğradığım en önemli yerlerden birisiydi. Hem arap turistlerin aşırı derecede çok olması ve gölün çevresinin otel ve dükkânlarla doldurulmuş olması nedeniyle bütün doğallığı kaybolmuş diyebilirim. O fotoğraflarda gördüğümüz Uzungöl’ den artık eser kalmamış. Araç park edecek bir nokta bile bulmak zor. Orada konuştuğum bütün yerli ziyaretçiler bu konudan şikâyetçi.  Açıkçası yetkililerin bu konuya bir el atması gerekiyor diye düşünüyorum.

Uzungöl Tabiat Parkı
Uzungöl Tabiat Parkı – Trabzon

Uzungöl, Trabzon il merkezine yaklaşık 97 Km ve Çaykara ilçe merkezine 20 Km. mesafede bulunmaktadır. Trabzon’dan Rize istikametinde ilerlerken, Of’dan Çaykara yoluna dönmeniz gerekiyor. Buradan uzunca bir levhaları takip ederek ilerlediğinizde Uzungöl’e ulaşabilirsiniz.

Uzungöl konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

28- Karester Yaylası:

Uzungöl’ü gören ve yakın bir konumda bulunan Karester yaylası, muazzam doğası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Özellikle yaz mevsimlerinde sıcaklardan ve şehrin gürültüsünden kaçan mahalle sakinleri ile ziyaretçiler burada bulunmaktan büyük keyif duyarlar. Yemyeşil ve tavan yapmış oksijeni ile Karester yaylası sizleri bekliyor.

Karester Yaylası
Karester Yaylası – Trabzon

Karester Yaylasına ulaşabilmek için Uzungöl üzerinden geçmeniz gerekiyor. Uzungöl’e 10 Km mesafede bulunan yaylaya giderken, özellikle yollarından dolayı dikkat etmelisiniz. Toprak ve kaygan olabilecek yolları aynı zamanda virajlı.

Karester Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

29- Şekersu Yaylası:

Şekersu Yaylası, Çaykara ilçesi sınırları içerisinde kalan doğal güzellikleri ile sizi kendine hayran bırakacak bir yayladır. Eski adı Sakarsu olan yayla, Karaçam ve Yaylaönü köyleri ile komşu durumundadır. Kışın sert geçen kış nedeniyle herhangi bir yerleşim bulunmamaktadır. Hava şartlarından dolayı gitme fırsatı bulamadığım Şekersu Yaylasını görmeden dönmeyin.

Şekersu Yaylası
Şekersu Yaylası – Metin ERİNÇ

Şekersu Yaylası’na aynı Karester Yaylası gibi Uzungöl üzerinden ulaşıyorsunuz. Uzungöl’den sonra yaklaşık 18 Km. daha yola devam ettiğinizde yaylaya çıkabilirsiniz. Aynı zamanda Karester yaylasından devam eden yol ile de Şekersu Yaylasına ulaşabilirsiniz.

Şekersu Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

Trabzon’a nasıl gidilir?

Son dönemlerin en popüler turlarından biride tartışılmaz yayla turları. Karadeniz bu konuda ülkemiziniz en güzel yaylaları ile birlikte başı çekmekte. Ulaşım imkânlarının bu kadar zorlu olan bir coğrafyada öyle hemen gezmek imkânsız. Bu zorluluklara rağmen öyle güzel yaylalar var ki, inanın bütün zorluklara değiyor.

Trabzon, Samsun’dan başlayan, Artvin’e kadar uzanan sahil yolu üzerinde bulunuyor. Bu sahil yolu haricinde başka bir güzergâh ancak yüksek geçitlerle sağlanıyor. İstanbul veya Ankara istikametinden gelmek istiyorsanız en iyi yol ve rota Samsun üzerinden gelmek olacaktır. Samsun, Ordu ve Giresun bu yol güzergâhı üzerinde bulunan iller. Diğer tercihler ise İç bölgelerden geçitler vasıtası ile Trabzona ulaşmak. Bunlardan en yaygını olan benim de kullandığım “Zigana Geçidi” olacaktır. Ayrıca bir çok çevre ilden ya da büyük il merkezlerinden otobüs bulmak mümkündür.

Trabzon için demiryolu güzergâhı bulunmamakla birlikte, en yakın demiryolu istasyonu Samsun’dadır.

Diğer bir alternatif ise uçak yolculuğu olacaktır. Trabzon merkezine yakın bir konumda bulunan Trabzon Havalimanına İstanbul Ankara ve İzmir gibi havalimanından direk uçuşlar mevcuttur.

Trabzon’a ne zaman gidilir?

Trabzon, özellikle yaylaları ve doğası ile ünlenmiş olduğundan, en güzel yaşanılan aylar Haziran ile Ağustos ayları arasındadır. Sahil kesimlerinde en sıcak olan dönemlerde yaylalar buz gibi ve serin olmaktadır. Kış aylarında ise çok yüksek olan yayla kesimlerinde sert kış iklimi yaşandığı için kimseler kalmamaktadırlar. İlkbahar ile birlikte birçok yayla şenlikleri sonbahar girinceye kadar devam ediyor. Rotanızı belirlerken Haziran ile Ağustos ayı arasında bir tarih aralığını seçmeniz, Trabzon’u daha güzel yaşamanızı sağlayacaktır.

Biz Ağustos ayının sonunu ve Eylül ayının başlarını tercih ettik. Hava gayet güzeldi ve ara ara yağmur yağıyordu. Yaylalarında sobalar yanıyor ve oldukça serindi. Gerçi yaz mevsiminin ortalarında bile akşamları soba yakıyorlarmış. Yine de Siz yaz mevsiminin ortalarındaki bir tarih aralığında rotanızı planlayın.

Uzungöl
Uzungöl – Trabzon – www.propertytr.com

Trabzon’da nerede kalınır?

Trabzon il merkezi, Karadeniz’in en gelişmiş şehirlerinden biri. Merkezi konumda birçok konaklama merkezi mevcut. Birçok turizm merkezi Uzungöl, Sümela Manastırı gibi noktaların bulunduğu yerlerde veya yakın konumlarında konaklayabileceğiniz yerler mevcut. Karadeniz’in dokusunu bozmayacak şekilde ağaçtan yapılmış bungalov evler sizin için harika deneyim olacaktır. Tabi gezi rotanızı ayarlarken kesinlikle konaklama yerlerinizi de ayarlayın. Özellikle yaz mevsiminde çok fazla ziyaretçi geldikleri için doluluk oranı oldukça fazla olmakta.

Biz konaklama noktalarımızı 1 gün öncesinden belirleyerek ayarlamaya çalıştık. 2 çocukla birlikte gezi biraz zor olduğundan çok öncesinden ayarlama yapmamaya özen gösterdik. Eğer böyle bir derdiniz yoksa oldukça önce bir tarihte bu yerlerinizi ayırtmanız sizin faydanıza olacaktır.

Trabzon’da ne yenir, içilir?

Trabzon, yaylaları, doğası, kültürü kadar da lezzetleri ile de ünlü. Bu lezzetlerden bazılarını başka yerlerde denememe rağmen en lezzetlileri yine Trabzon’daydı.

Tabii bunların en başında Hamsi gelmekte. Hamsi hemen her yerde bulunuyor ama en güzeli tabi ki de Trabzon’da bulunuyor. Hamsiden, Hamsi Kuşu, Hamsili Pilav gibi birçok yemek yapılmakta. Eğer deniz sezonu açılmış ve Trabzon’da iseniz kesinlikle Hamsili Pilavı yemeden dönmeyin.

Hamsili Pilav
Hamsili Pilav

Ülkemizde nereye gidersek gidelim Pide her yerde yapılıyor. Ama en güzeli Trabzon’da yapılıyor. Sürmene’de yediğim Trabzon Pidesinin tadı hala damağımda. Trabzon’da Pide yemeden kesinlikle dönmeyin.

Akhisar Köfte, İnegöl köfte gibi bazı şehirlerimizle özleşmiş köfteler vardır. Ama Akçaabat Köfte bunlardan çok farklı. Yöreye has yumuşacık daha etinden yapılan Akçaabat köfte, daha önce yediklerinize benzemiyor. Akçaabat’tan geçerken meşhur köfteyi yemeden gitmeyin.

Karadeniz’e özgü bir lezzet olan Mıhlama Rize’den sonra Trabzon’da da yapılıyor. Hangisi daha lezzetli derseniz seçim sizin. Gidin bir de yerinde tadın.

Karalahana Sarmasını daha önce tatma fırsatım olmuştu. Yöreye ait meşhur bir lezzet olan Karalahana sarması, çok beğeneceğiniz bir yemektir.

Trabzon’da kendine has tatlı çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlardan biri Burma Tatlı, diğeri ise Laz Böreğidir. Antep Baklavası nasıl fıstıklı yapılıyorsa buradaki tatlılar da fındıklı yapılıyor. Eminim her ikisini de çok beğeneceksiniz.

Hamsiköy’ün fırında yapılan Sütlacını yazmadan geçmeyeyim. Trabzon’a geldiğim ilk anda Hamsiköy’e uğramıştım. Yemekten sonra Sütlaç yedim. Gerçekten harika bir lezzet. Üzerine fıstık koydurtmayı unutmayın.

Trabzon Müze Hatırası
Trabzon Müze Hatırası

Trabzon hakkında kendi notlarım

Trabzon, çok geniş bir coğrafyaya hâkim. Her noktasını gezmek için gerçekten çok zamana ihtiyaç var. Keşke daha önce gelseydim dediğim Trabzon’dan yazacaklarım şimdilik bu kadar. İlerleyen zamanda daha geniş ve yüksek bir araç ile tekrar gitmeyi düşünüyorum. O zaman da bu yazdıklarımı güncelleyerek tekrar ele alma fırsatımız olur belki. Ayrıca her an yağmur yağabileceğini unutmayın. Ona göre hazırlıklı olun. Bir çok yere yağmur ve hava şartlarından dolayı gidemedik. Yine de araştırmalarım sonucunda bu yazıyı sizler için derledik. Umarım beğenirsiniz.

Siz siz olun bu doğanın tarih ile bütünleştiği bu eşsiz güzellikteki şehri mutlaka ziyaret edin.

Biz Gezdik Gördük, Sende Gez Gör Bence..

Turan YAMAN
Turan YAMANhttp://www.turanyaman.com/
2005 Köyceğiz Teknik Lise, 2007 Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve 2015 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunuyum. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Teknisyeni olarak görev yapmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin!

506BeğenenlerBeğen
1,840TakipçilerTakip Et
188TakipçilerTakip Et

Popüler Yazılar

Bunu Okumalısın!

Ihlara Vadisi

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi, giden ve görenleri kendisine adeta mest ediyor. Dümdüz uzanan ovaların içerisinde yemyeşil bir dünya olan Vadi,...

Son Yazılar