Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)

Dünyadaki vatandaşların diğer ülkelere seyahat ederek o ülkeye giriş, orada bulunma ve çıkışlarında kullandıkları yetkili kuruluşça verilen kimlik belgesine pasaport diyoruz. Bizim ülkemizde de birden fazla pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en standart olan “Umama Mahsus Pasaport” yani bildiğimiz dilde söylemek gerekirse “Bordo Pasaport” diyebiliriz.

Bordo pasaport İçişleri Bakanlığınca yetkilendirilmiş Valilikle veya Türk Konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren vatandaşlara verilen kimlik belgesidir. Dış cildinin bordo olmasından dolayı bordo pasaport olarak bilinmekte. Pasaport 38 sayfalık bir defterden oluşur ve diğer ülkelerin istediği vizeler bu sayfalara işlenmektedir. Bazı ülkeler arasında yapılan anlaşmalar gereği vizesiz gidilebilen ülkelere bordo pasaport ile direkt giriş yapılabilir.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nasıl Alınır?

Umuma Mahsus demek herkese açık anlamına gelmektedir. Ülkemizde ki şartları tutan bütün vatandaşlar bordo pasaporta başvurabilirler. Gerekli şartları taşıyorsanız nüfus müdürlüklerinden randevusuz veya Online randevu ile sıra alarak pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer yurt dışında iseniz konsolosluk üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca başvuru işlemleri yaş gözetmeksizin bireysel olması gerekmekte.

Umuma Mahsus (Bodro) Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Gez Gör Bence İnstagram

1- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,

2- Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,

3- Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,

4- Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir.)

5- Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.) İnternet Vergi Dairesi üzerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yanınızda belge götürmenize gerek yok.

6- Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

Yukarıda sayılan gerekli belgeleri randevu gününe kadar tamamlamanız gerekmekte.

Pasaport Bedeli ve Harç Bedeli Ne Kadar Yatıyor?

Pasaport defter ve harç bedeli randevu gününe kadar yatırılmış olması gerekiyor. 2022 yılı itibari ile 225,00 TL defter bedeli ve alacağınız süreye göre harç bedeli yatırıyordunuz. Bu ücretler 2023 yılı itibari ile güncellenecek. Güncel Başvuru ücretlerini görmek için buraya gidebilirsiniz.

Yukarıda 4. Madde de bahsettiğim üzere 25 Yaş altı Öğrenci olan kişilerin harç bedeli yasa gereği alınmıyor. Buna dikkat etmek faydanıza olacaktır.

Hususi Damgalı (Yeşil) Pasaport Nasıl Alınır?

Turan YAMAN
Turan YAMANhttp://www.turanyaman.com/
2005 Köyceğiz Teknik Lise, 2007 Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ve 2015 Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunuyum. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Teknisyeni olarak görev yapmaktayım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin!

506BeğenenlerBeğen
1,840TakipçilerTakip Et
188TakipçilerTakip Et

Popüler Yazılar

Bunu Okumalısın!

Muğla’nın En Güzel Tekne Turu Rotaları

Kendi memleketim diye demiyorum, gelen gelmeyen herkesin büyük beğenisini toplamış yerin adıdır Muğla :) Birbirinden güzel sahil bantları ve sayısız koyları ile gelenlerin hiç...

Son Yazılar